Békés

2019.11.26. 06:55

Tyúkos káposztát főzött a gyerekekkel Ásós Géza Szegeden

Alapítványi támogatással adtak át egy diákkonyhát a közelmúltban a szegedi József Attila Általános és Szakképző Iskolában, ahol a háztartástan órákat, az általános iskolások technika óráit, szakköröket és délutáni közös főzéseket is tartanak – írta a Délmagyarország. A főként hátrányos helyzetű gyermekeket tanító intézményben a napokban a diákok együtt főztek Ásós Gézával, az ország első cigány étterme, a békési Kira vendéglő vezetőjével, tulajdonosával.

Papp Gábor

Szeged, 20191118. A József Attila Szakiskola alapítványi diákkonyhájában főzött a diákokkal Ásós Géza az első magyar cigány étterem tulajdonosa. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Mint a Délmagyar írásából kiderül, Ásós Géza és a gyerekek tyúkos káposztát készítettek. A pedagógusok pedig azért invitálták meg a vendéglőst, hogy példát mutasson a diákoknak.

– Ha olyan helyre hívnak, ahol gyerekek várnak, mindig szívesen megyek, különösen, ha hátrányos helyzetű fiatalokról van szó – fogalmazott a lapnak az étteremvezető. Géza már félig előkészítette az ételt, amit az iskola diákjaival közösen fejeztek be.

– Szegeden rendszeres résztvevője vagyok a különböző szabadtéri gasztronómiai fesztiváloknak, programoknak – nyilatkozta hírportálunknak Ásós Géza az előzményekről.

A József Attila Szakiskola alapítványi diákkonyhájában főzött a diákokkal Ásós Géza az első magyar cigány étterem tulajdonosa /Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország/

Mint megtudtuk, a helyi pedagógusok ezeken a rendezvényeken figyeltek fel arra, hogy a „cigány ember” hamar elnyerte a vendégek szimpátiáját azzal, hogy folyamatosan ott van a pultban, kiszolgál, dolgozik, kedves és nem mellesleg jól is főz. Ezután született meg a döntés arról, hogy meghívják Gézát az iskolába, hogy egyrészt együtt főzzön a fiatalokkal, másrészt, hogy beszéljen az életéről – ezzel is mintát szolgáltatva a tanulóknak.

– Nagyon jól éreztük magunkat a programon – mesélte hírportálunknak Ásós Géza. – A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, élvezték a közös főzést, rengeteget kérdeztek. Egyebek mellett kíváncsiak voltak arra, hogy hol tanultam főzni, milyen ételeket kínálunk a vendégeknek, nem volt-e előítélet velem szemben.

A csapat ahogy említettük tyúkos káposztát és cigány kenyeret, bodagot készített. Az ételek az utolsó falatig el is fogytak. Ásós Géza elárulta, hogy nem ez az első alkalom, amikor hátrányos helyzetű gyermekekkel találkozik.

– Több éve járok rendkívüli osztályfőnöki órákra a csabai Egyensúly AE Egyesület jóvoltából – ecsetelte. – Elsősorban azt kérték tőlem, hogy ösztönözzem a gyerekeket, mutassam be, hogy a cigánytelepről érkezve tisztességes, becsületes munkával is lehet eredményeket elérni.

A Kira étterem tulajdonosa ennek kapcsán kitért arra: természetesen jól első érzés számára, hogy sok helyen pozitív példaként említik, de – tette hozzá – több más békési és megyei cigány személyiség is legalább annyit ért el, mint ő.

– Például kiváló sportoló, költő, zenész, tanár is van köztük. És még sorolhatnám. Ők is megérdemlik a figyelmet.

Ásós Géza kérdésünkre elmondta, különböző élethelyzetekben akadtak, akik furcsán néztek rá, de ennek ellenére, akármikor új közösségbe került, mindig vállalta, hogy cigány ember, ahogy igyekezett annak is megmaradni, aki elindult, ma is Békés „párizsi” részén él, és szereti a cigány vicceket.

– Voltak helyzetek, amikor nem sikerült valami. Ráfoghattam volna a származásomra, de inkább nem tettem, nyeltem kettőt, és mentem tovább – árulta el. Géza számára egyébként komoly elismerés, hogy nemrég a Manager Magazin készített vele interjút.

Nem cserélné el a gyermekkorát

– Sokszor mondják, hogy a semmiből érkeztem. Ez valahol igaz, valahol nem – húzta alá. – Nagyon jó gyerekkorom volt, a kor szegénységében éltünk, mégsem cserélném el azokat az éveket semmire. Nem volt autónk, nem volt nyaralónk, nem jártunk nyaralni. Édesanyám és édesapám is kétkezi munkás volt, mégis olyan alapokat és gyökereket kaptam, melyek az egész életemet meghatározták. Az már külön érdekesség, hogy édesapámmal egy időben lettünk vállalkozók, ő 40 én 20 évesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában