Békéscsaba - Galériával

2019.11.29. 19:55

Reményt adnak reményteleneknek a véradók

Megyei véradó ünnepséget rendezett a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezete péntek délelőtt Békéscsabán. Az eseményen a véradókat és a véradó-szervezőket egyaránt köszöntötték.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének elnöke köszöntőjében elsőként arra hívta fel a figyelmet, naponta 1600 liter vérre van szükség hazánkban a biztonságos vérellátás biztosításához.

– Emberek élete múlik azon, hogy van vagy nincs vér – fogalmazott. – A véradók közügyet szolgálnak, hiszen bárhol, bárkinek, bármikor szüksége lehet vérre. A véradóknak helyük van a névtelen hősök panteonjában. Reményteleneknek adnak reményt, emberek mindig. A megyei elnök külön szólt a véradás-szervezők munkájának jelentőségéről is.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója hangsúlyozta, a véradók biztosítják, hogy legyen minta a fiatalok előtt.

– Ha a nemzedék tagjai nem látnák, mekkora szükség van a véradásokra, akkor hosszú távon nem lenne, aki segítsen – húzta alá.

Dr. Lázár Mária, a Dél-Alföldi Regionális Vérellátó Központ igazgatója hangsúlyozta: az ilyen események is lehetőséget adnak arra, hogy átérezzék a véradók segítőkészségét, azt, hogy tetteik bátorítást, ösztönzést jelent környeztük számára.

A napokban Budapesten a Gerbaud-ban tartották az országos ünnepséget, ahol megyei személyiségek és szervezetek is elismerésben részesültek. Az Egészségügyi Minisztérium által alapított Pro Vita-díjban részesült 140-szeres teljes véradásért Orbán Benő orosházi véradó.

A Véradó Mozgalom érdekében végzett kimagasló munkájáért Véradó Mozgalom Ezüst Emlékérem elismerésben részesült Somogyiné Adamik Rozália Mária, aki a békéscsabai ünnepségen vette át a kitüntetést.

Véradó Munkahely elismerést kapott a Gyulai Törvényszék, amit dr. Csepregi-Matus Éva és Hajdu-Győrfi Ildikó vett át. A Vöröskereszt Országos Igazgatósága a Véradó Mozgalom Támogatói Oklevelet adományozta a Csaba Center Bevásárló és Szórakoztató Központnak. A kitüntetést a fővárosi ünnepségen vették át, pénteken tárgyjutalmat adtak át Hrabovszki György igazgatónak és Szabóné Németh Tímea marketing munkatársnak. Ugyancsak elismerő oklevelet vehetett át Budapesten, mint véradás-szervezést támogató egészségügyi dolgozó Ancsinné Balogh Brigitta Éva. Pénteken tárgyjutalommal is köszöntötték a megyeszékhelyen.

Véradókat, szervezőket is köszöntöttek

Az eseményen sokszoros véradókat is köszöntöttek. Kitüntetést és tárgyjutalmat vehetett át a 130-szoros véradó Mazán János Orosházáról. Ugyancsak ilyen módon ismerték el a 120-szoros véradókat Vasas Györgyöt (Gyomaendrőd), Bakucz Pál Ferencnét (Békés), Katona Dezső Józsefet (Gyomaendrőd), Kis Sándort (Békéscsaba), Sebők Sándort (Kisdombegyháza) és Pós Andrást (Nagykamarás), illetve a 110-szeres és a 100-szoros véradókat.

Elismerően szóltak a véradások támogatóiról, illetve köszöntötték Frankó Attilát, a Frankó Produkciós Iroda vezetőjét, akinek segítségével 2019 október 19-ig 1018 liter vért gyűjtöttek. Illetve megajándékozták az önkénteseket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában