Csillagászat

2019.11.20. 10:44

Mobil planetáriumban jártak a csabai iskolások

Hordozható planetáriumban kémlelték az eget, és kaptak válaszokat az űr rejtelmeire békéscsabai iskolások. A különleges eszközzel egyedi, tudományos, csillagászati ismeretterjesztést kaptak a fiatalok.

B. O.

Mobil Planet‡rium BŽkŽscsab‡n a Belv‡rosi Iskol‡ba

Fotó: Imre György

Mobil planetáriumot állítottak fel ideiglenesen hétfőn a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium épületében. A lehetőséggel a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Körösök Vidéke Egyesület elnöke, Pelle Róbert kereste fel az iskolát, amellyel kiváló kapcsolatot ápolnak. Mivel természettudományos oktatás is folyik az intézményben, így a planetárium által biztosított ismeretterjesztő műsor nagyban illeszkedett az ottani képzéshez.

Johanidesz Szilvia intézményvezető-helyettes úgy fogalmazott, a gyerekeket nagyon érdekli a csillagászat, az űrutazás, így amikor megtudták, hogy érkezik egy planetárium az iskolába, nagyon izgatottak, lelkesek voltak, várták a bemutatót.

A huszonkét fős hordozható planetáriumban egy kisfilmet vetítettek le a gyerekeknek, így a kisiskolások többek között a távoli galaxisokat is megfigyelhették a sátorban /Fotó: Imre György/

Szabó Szabolcs Zsolt, a szolnoki TIT tudományos munkatársa elmondta, a planetáriumban látott műsor egy úgynevezett fulldome film, amit ha normál vásznon néznénk, akkor csak egy kör alakú képet látnánk, teljesen más, „torz” formában, mint ahogy megszoktuk egyébként a sík felületű képernyőkön.

– Egy halszemobjektívvel vetítünk a planetárium gömb alakú felszínére, ezáltal ezek a torzulások bent teljesen kisimulnak, és olyan lesz mintha egy igazi égbolt lenne felettünk – részletezte Szabó Szabolcs Zsolt.

A mobil planetáriumban egy speciális vetítőt helyeztek el, bent sötétség volt, így a nappali fény sem zavarta a műsort. A sátorban a gyerekeknek egy körülbelül húszperces, csillagászatról szóló kisfilmet vetítettek le. Ebben szót ejtenek az első csillagászati megfigyelésekről, a távcsövekről, a film azt is bemutatta, mit lehet a távcsövekkel látni, a gyerekek magyarázatot kaptak arra, miért nézünk távcsövekbe.

A készítők kitértek a Hubble űrtávcsőre, a csillagokra, a galaxisokra, így természetesen az egyes csillagképeket is láthatták a fiatalok; voltak olyan részek, ahol a teljes égbolt láthatóvá vált, megjelölve néhány csillagképet is az égbolton, amit akár éjjel a szabadban is megfigyelhetnek a kicsik. A film végén a mai, modern kozmológiaelméletek közül hallhattak párat.

A programok délelőtt tíztől délutánig tartottak. A nap végére minden alsós osztály megtekintette a bemutatót; összesen több mint 170 gyermek és húsz felnőtt látta a tudományos, ismeretterjesztő filmet.

Hordozható égbolt

Szabó Szabolcs Zsolt elmondta, az iskolában látott speciális sátor direkt planetáriumnak készült. Hordozható, így olyan helyekre is el tudják vinni az élményt, ahol másképp nem megvalósítható az a fajta csillagászati ismeretterjesztés, amit egy planetárium megmutat. A sátor Szolnokról érkezett, az ottani Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT), illetve tudományos élménycentrum hozta el Pelle Róbert, a helyi TIT igazgatójának kérésére a megyeszékhelyre. Formája egyébként hasonlít egy nagyobb iglura, azaz az eszkimók által épített kunyhóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában