galériával

2019.11.17. 18:49

Lilába borult a gyulai Almásy-kastély a koraszülöttek világnapján

A koraszülöttek világnapja alkalmából rendezett programot a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Alapítvány vasárnap délután Gyulán.

P. G.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke hírportálunknak elmondta, a fürdővárosi Világóránál kezdődött esemény egyik legfontosabb célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttségre.

Sokan kilátogattak a vasárnapi gyulai programra /Fotó: Kiss Zoltán/

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a társadalom minél nagyobb része tudja, és ismerje meg, hogy a családok milyen hatalmas küzdelmet vívnak a mindennapokban. A nap szólt a kis hősökről, a koraszülöttekről is, akik óriási küzdők, erősek és bátrak – ecsetelte. – S a programmal tisztelegtünk a Koraszülött Intenzív Osztályon dolgozó nővérek előtt, akik a nap 24 órájában figyelnek a kicsikre, nélkülük mi orvosok mit sem érnénk. Az Almásy-kastély pedig ismét lila fénybe öltözött, ami a hit, a remény, a bátorság, az együttérzés szimbóluma.

A szakember kérdésünkre kiemelte, hazánkban átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra. A körülbelül nyolcezer koraszülöttből pedig 1500 gyermek kritikus, ezer gramm alatti súllyal születik.

Már csak ezért is fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet a koraszülöttségre – hangsúlyozta. A Világóránál a rendőrség tájékoztatót tartott egyebek mellett arról, hogy miként kell a gyerekeket helyesen bekötni az autókba, és az érdeklődők megnézhették a Viharsarki Koraszülöttmentő-autót, amely májusi indulása óta nyolcvanháromszor volt bevetésen. A tömeg ezután a kastélyhoz vonult, ahol Baracsi István három koraszülött gyermekkel énekelt, majd lilába borult a patinás épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában