Egyetem

2019.11.15. 18:39

Kérdésessé vált a szarvasi agrárképzés jövője

Kérdésessé vált a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar (SZIE AGK) Tessedik Campusának jövője. Elveszítheti kari státuszát, az összes graduális szakját. A városnak elsődleges szempont a szarvasi agrároktatás fennmaradása.

Balázs Anett

Fotó: Babak Zoltan

A változásokról dr. Futó Zoltán, a SZIE AGK dékánja szerdán este levélben tájékoztatta a város vezetését. Mint írja, október 30-án a szenátus ülésén született egy döntés, melynek értelmében a kar a rektor közvetlen irányítása alá tartozó intézetként folytatja munkáját Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet néven.

Eszerint az intézet tömbösített, levelező formában végez képzéseket, melyet csökkentett infrastruktúra-használat mellett, csökkentett kontakt óraszámmal fenntartható módon visz véghez jelentős agrárgazdasági, öntözési, vízgazdálkodási kutatási bevételek mellett.

Molnár Etele alpolgármester, Babák Mihály polgármester, dr. Melis János címzetes főjegyző, valamint dr. Kepenyes Edit osztályvezető a pénteki rendkívüli sajtótájékoztatón /Fotó: Newjsag.hu/Hegedűs Éva/

Ehhez képest november 7-én az egyetemi oktatási és minőségügyi bizottság azt javasolta, hogy a megszűnő kar nem hirdethet semmilyen képzést, illetve a jelen lévő gesztorkarok dékánjai (mezőgazdasági és környezettudományi, valamint a gazdaság- és társadalomtudományi) kijelentették, hogy nem hirdetnek meg Szarvason graduális képzéseket – áll a levélben.

További fejlemény, hogy november 8-án érkezett egy e-mail-üzenet az egyetem oktatási rektorhelyettesétől, melyben arra utasítja, hogy a kar törölje a hozzá akkreditált képzéseket a 2020. évi felsőoktatási tájékoztatóból.

Mindezekkel párhuzamosan Nagy Illés István, a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért (FIVÉM) regionális igazgatója közösségi oldalukon fejezte ki aggodalmát a szarvasi karral kapcsolatos tervek miatt.

– Újabb fordulóponthoz érkeztünk, mivel „folyosói pletykák” és az olyan egyértelmű jelek, mint az egyetemi könyvtár két napra redukált nyitvatartása és az ottani alkalmazottak folyamatos rotációja egyértelmű jelei a bajnak, viszont a tanárok sem tudnak egyelőre semmit. A SZIE meg akar szabadulni a Szarvasi campustól és erre máris számos ötletük van, persze mi se tudunk még semmit hivatalosan, hiszen az anyaegyetem szinte semmilyen kapcsolatot nem tart a szarvasi hallgatókkal, csak ha ahhoz valamilyen érdeke fűződik.

A SZIE által nyújtott legújabb alternatívák között szerepelhet a Tessedik Campus intézetté alakítása, majd bezárása vagy azonnali bezárása, ennek előszobája, hogy Szarvas már most sem hirdethetett képzést a jövő évre szólóan – fogalmazott Nagy Illés István.

Kerestük az ügyben az egyetem gödöllői központját is, de egyelőre nem kaptunk választ.

A város segítené a fennmaradást

A történtek fényében a szarvasi önkormányzat rendkívüli sajtótájékoztatót tartott pénteken, ahol Babák Mihály, Szarvas polgármestere kifejtette, miután nem ismeri sem a kar, sem a kormány és a gödöllői székhelyű egyetem szándékát sem, így egyelőre nem látják, miként járulhatnak hozzá a szarvasi agrároktatás fennmaradásához, ami elsődleges szempont.

– Politikai egyeztetésekből annyi derült ki, hogy a tervek szerint két helyszínen lesz agrároktatás. Szeretnék, hogy vagy ezek egyikéhez vagy egy új fenntartóval valamely helyre kerüljön be a Tessedik Campus – hangsúlyozta Babák Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában