Orosháza

2019.11.07. 06:55

Dicséretre méltó elismeréssel jutalmazta a hazai zsűri a természetfotóst

Idén a magyarok elképesztő számú díjat bezsebelhettek lenyűgöző fotóikért a legjobb európai természetfotósok a GDT Az Év Európai Természetfotósa pályázaton. A díjátadóra egy egész delegációval érkeztek, hogy átvegyék elismeréseiket. Az orosházi Palcsek István itthon várta izgatottan a fejleményeket.

Csete Ilona

Fotó: Zoltan Gyori Photography

A 2019-es év az egyik legsikeresebb lett nemzetközileg is a magyar természetfotósoknak. A GDT Az Év Európai Természetfotósa felhívásra 1000 fotóstól 16 ezer kép érkezett, ezekből választották ki a 8 kategória legjobbjait. A német versenyen első és második helyet díjaztak, valamint kategóriánként még 8-8 képet emeltek ki és adtak érte Highly Commended elismerést. A magyarok a Tájképek kategóriában remekeltek a legjobban, itt hárman kerültek be a legjobb 10 közé. Palcsek István Jó reggelt ősz! című sejtelmes hangulatú drónfotója méltán kapott Highly Commended díjat.

Palcsek István: Jó reggelt ősz! című sejtelmes hangulatú drónfotója méltán kapott Highly Commended díjat

– A németországi GDT Az Év Európai Természetfotósa pályázat az egyik, hanem a legnívósabb európai természetfotós pályázat. Mondhatjuk, a természetfotózás Európa-bajnoksága. Mindannyiunknak nagyon nagy elismerést jelentett oda bekerülni – tette hozzá az orosházi fiatalember, aki minden szabad idejét örömmel tölti a természetben családjával, vagy éppen téma, ihlet és pillanat után kutatva, magányosan.

– Nagy öröm számomra, hogy a legjobb tájképek közé egyik fotómmal (Jó reggelt ősz!) bekerülhettem. Nem jutottam ki a díjátadó ceremóniára, csak reménykedni tudok, hogy lesz még ilyen siker az életemben. Egyébként az idei anyag nagyon nívós lett. S valóban nagy dolog egy ilyen rangos nemzetközi eseményen a legjobbak közé kerülni – tette hozzá.

Palcsek István a hazai, kedden kihirdetett Az Év Természetfotósa 2019 pályázaton is remekelt. A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 27. megmérettetésére több mint 3300 fénykép érkezett, ezek közül 103 fotót választott be a szakmai zsűri az utolsó fordulóba. A keddi díjkiosztón már személyesen is jelen volt az orosházi természetfotós. Szerdán reggel újabb sikeréről számolt be.

– A Ködhatár című képem a legjobbak között van a tájak kategóriában. A zsűri Dicséretre méltó minősítését kiérdemelte – tudtuk meg a fotóstól, akinek a barátsága a természettel régi keletű. Gyermekként sok csodálatos kalandot jelentett számára a természet apró titkainak a kifürkészése. A (természet)fotózás alapjait ő is, mint a legtöbb természetfotós, saját csetlés-botlásai során tanulta meg, illetve tanulja a mai napig.

Ködhatár című képe Dicséretre méltó minősítést kapott a hazai versenyen /Fotók: BMH/

– Az évek során a természet fotózása számomra egyfajta életszemléletté vált, ami a fényképezés mellett annak tiszteletét is jelenti. A racionális és tudományos megközelítésen túl mindig is lenyűgözött a teremtett világ állandó megújulása, végtelen sokszínűsége. Csodálattal tölt el az a küzdelmekkel és szépségekkel teli örök körforgás, amit csak úgy nevezünk: az Élet.

A szabadság élményét kínálja a drón

Palcsek Istvánnak a nemzetközi és a hazai pályázaton díjnyertes természetfotói drónnal készültek. Elárulta, két éve alkalmazza az új technikát.

– Egyik kedvenc helyem a Pádis, a Jó reggel ősz! című képemet ott fotóztam. A Ködhatár című természetfotómért nem kellett messzire mennem, a város határában készült. Kardoskút, Székkutas térségében a drónnal elkaptam a megfelelő pillanatot. Fantasztikus élmény ezzel a technikával dolgozni. Úgy érzem, ez adja meg számomra az igazi szabadságot. Új lehetőség, új kihívás, amivel ha tehetem s van időm, akkor fotózok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában