erdők

2019.11.14. 19:55

Békés megye is bekapcsolódik az országfásítási programba

A héten indult az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, melynek célja erdőállományaink javítása, valamint erdőterületeink nagyságának növelése.

Balázs Anett

Farkas Sándor és Babák Mihály egy hárs csemetét helyeztek a földbe a Vízi Színház előtti területen

Fotó: Babak Zoltan

A kezdeményezéshez Szarvas is csatlakozott, ahol Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese és Babák Mihály polgármester közösen elültetett egy facsemetét a Vízi Színház előtti területen szerdán délben.

Farkas Sándor, miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár elmondta, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több, mint ötszázötven hektár új erdőt telepítenek. Ehhez kétmillió facsemetét és közel száz tonna makkot használnak fel.

Hozzátette, a Békés megyei Telekgerendás határában 7,5 hektáron, mintegy 3400 kilogramm makkot ültetnek el.

– A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Az új erdők egy évtized múlva évente további 8000 tonna szén-dioxidot köthetnek meg – fogalmazott Farkas Sándor.

Farkas Sándor és Babák Mihály egy hárs csemetét helyeztek a földbe a Vízi Színház előtti területen

A programhoz ezidáig összesen nyolcvanhat település csatlakozott. Farkas Sándor kifejtette, hogy az állami erdőgazdaságok erdősítési feladatai mellett az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásának összegét, hiszen fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe a pályázó magán földtulajdonosok és önkormányzatok.

– 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást teszünk közzé önkormányzatok és civil szervezetek számára, amelynek keretében az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához igényelhetnek vissza nem térítendő támogatás a pályázók. Ezzel a jelképes faültetéssel szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét a hazánkban zajló erdősítésre, az eddig elért eredményeinkre és a jövőbeni terveinkre, hiszen ezen programok 3-5 év alatt 25 ezer hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, amely legalább 100 millió facsemete elültetését jelenti – hangsúlyozta Farkas Sándor.

Fotók: BMH

Szarvas az elmúlt években is aktívan részt vállalt, melyet a továbbiakban is szeretnének folytatni.

Babák Mihály Szarvas polgármestere elmondta, a város az elmúlt években is aktívan részt vállalt a zöldítésben, melyet a továbbiakban is szeretnének folytatni.

– A tárca és a kormány felhívásához csatlakozva minden évben 1500 facsemetét tervezünk elültetni a városban. Rajta leszek, hogy a képviselő-testület a forrásokat biztosítsa mindehhez. Továbbá célunk, hogy Szarvas külterületi tanyavilága mellé újra fasorok kerüljenek – jelentette be elképzeléseit Babák Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában