Békés megye

2019.11.08. 17:29

A hókotrók már tettre készek, téli üzemmódra vált a közút

Vasárnaptól az ország teljes területén, így megyénkben is téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – jelentették be pénteken. Békésben nagyságrendileg félszáz géppel készülnek arra, hogy megoldják a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást az utakon.

Busi Ottó

Közút téli felkészülés Békéscsabai telephelyén

Fotó: Imre György

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, s – megfelelő időjárási körülmények között – a téli ideiglenes kátyúzás. A megyében a gépek mellett több mint száz fő segédkezik a munkálatokban, a síkosságmentesítő anyagokból pedig több ezer tonna áll rendelkezésre.

A síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat a társaság idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látja el. Ezeket nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást. Ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Bevetésre készen állnak a hókotrók, a békéscsabai mérnökségen /Fotó: Imre György/

Virág Mihály megyei igazgató beszámolójában kitért arra is, hogy a munkagépek meghatározott szakaszokat kezelnek, ide pedig az egyes mérnökségekről jutnak el, és amíg ezt az utat megteszik, addig felemelt ekével láthatjuk közlekedni őket az utakon.

Idén télen elsőként, az M44 út átadott szakaszával egy gyorsforgalmi pálya kezelése is a megyei közútkezelő feladatai közé tartozik. Az itteni munkálatokat a kardosi mérnökség látja el, ahol 49 fő dolgozik az utak karbantartásán. Jelenleg a bérelt járművek mellett kilenc saját jármű tartozik a mérnökséghez: két darab kisebb Unimog a csomópontok és a pihenőhelyek karbantartásához, valamint hat darab kombinált eszköz és egy rakodógép. Az út mellett pedig 750 méteren húztak fel hófogó hálót – tájékoztatott Varga Zsolt, a társaság osztályvezetője.

Konvojok az úton

Békés megyében közel másfél ezer kilométernyi utat kezel a közút, öt mérnökségen keresztül. Összesen 181 fő dolgozik a téli munkákban, 33 hókotró, 8 rakodógép és 6 önjáró hómaró áll hadrendbe – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mint megtudtuk, kezdőkészleten több mint ötezer tonna sóval, hatvan tonna kálcium-klorid granulátummal, közel kilencvenezer liter kálcium-klorid oldattal és majd nyolcvan tonna érdesítő anyaggal rendelkezik a társaság.

A megyében tíz kilométernyi szakasz mellé helyeztek ki hófogó rácsokat, illetve összesen három kilométernyi szakasz mellett van telepített hóvédő erdősáv. A közút megyénkre vonatkozólag felhívta a figyelmet, hogy az új M44-es gyorsforgalmi úton arra is fel kell készülnie a közlekedőknek, hogy konvojban haladnak a hókotrók. A társaság hangsúlyozta, az így közlekedő gépeket a KRESZ előírásai szerint tilos megelőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában