múltidéző

2019.10.20. 06:28

Vasúti kocsik tetején utaztak, hencegésük áldozatai lettek

Megyénkbeli vadászok is visszakapták a kommunisták által elkobzott fegyvereiket. Joe Deebs detektív megformálásával bemutatták a gyulai Király Mozgószínházban Az Onix gömb című krimit. A gyulai futballcsapat 2:1-re legyőzte az ott állomásozó román tisztek csapatát. Tóth Katalin bölcsész elmondta, Békéscsabán, a megyei könyvtár földszinti tablóján havonta szemléznek a Békés című lapból. Most az 1919-es év októberi számaiból válogattak.

Nyemcsok László

A világháborús vitézségi érmek után járó illetményeket rendezték megyénkben is 1919 októberében. A régi szabályzat értelmében aranyérem után havi 30, első osztályú ezüst után 15, másodosztályú ezüst után pedig 7 korona 50 fillér havi illeték járt. Ezt az osztrák–magyar ezredek feloszlatásával megszüntették, de a kormányzótanács nemesen és humánusan gondolkozva a hősi harcosokat ismét visszahelyezte szerzett jogaikba.

Az 1919-es szüret eredménye nagy csalódást keltett a megyében /Illusztráció: Fortepan/

A Hubertus Magyar Vadászok Országos Egyesületének előterjesztésére Friedrich István miniszterelnök elrendelte, hogy a kommunisták által elkobzott vadászfegyvereket tulajdonosaik visszakapják. Több puskát a vörösök jogtalanul elajándékoztak, így azokat az új bitorló kezekből rendőrök segítségével szolgáltatták vissza igazi, régi gazdáiknak.

A Békés beszámolt száz esztendeje, októberben arról, hogy a szüret eredménye nagy csalódást keltett a korábbi bizakodással szemben. A szőlő ezer tőkéje 1918-ban hét hektolitert adott, 1919-ben csak 2–3 hektolitert. A szerző úgy fogalmazott: ,,A termés jósága sincs arányban a kevés mennyiséggel.”

A túláztatott talajra nagy forrósággal tűző nap meleg párája és a köd a fürtöket megfojtotta. A nagy kocsányok néhány ép és tízszer több leszáradt, zsugorodott száraz szemmel megmaradtak törkölynek.

Jó hír volt viszont száz éve, hogy várakozáson felül kielégítette a sportkedvelő közönség figyelmét a Gyulai AC labdarúgó-csapata. A Gyulán állomásozó román tisztek csapatának erős játékával szemben a GyAC játékosainak fürgesége eredménnyel párosult. Az első félidőben úgy tetszett, mintha a győzelem a román tiszti csapaté lenne, mert a labda csaknem mindig a gyulaiak kapuja előtt pattogott, de a második félidő változást hozott, és a gyulai csapat 2:1 (0:0) arányban győzött.

Az újság 1919 októberében írt arról, hogy a gyárak, ipari és pénzügyi vállalatok nem tudnak talpra állni. Kiderült ugyanis, hogy a szocializálás miatt saját tőkéjüket és tartalékaikat nem dolgozó munkásaiknak kellett a szovjet rendeletére kifizetniük. Így nem maradt pénz, aminek révén az üzemekben megkezdhették vagy folytathatták volna a termelést. Akadt olyan gyár, mely nemcsak saját tőkéjét adta oda teljes egészében, hanem 21 milliós adósságot halmozott fel. Az üzemek mellett a dolgozók is áldozatául estek a kommunizmusnak, és nem láttak más lehetőséget, csak a kivándorlást. Ezáltal éppen a legértelmesebb, legszakértőbb munkásokat veszítették el a vállalatok” – zárta cikkét a szerző.

A vasúti kocsik tetején és lépcsőin való utazás, illetve lógás divatba jött száz éve, sőt, egyesek ezt nem bliccelés miatt, hanem hencegésből űzték, minden kényszerítő szükség nélkül. A Békés megírta, az ilyenfajta lógás nemcsak kockázatos, hanem határozottan életveszélyes. Ezt bizonyítja a vasút jelentése, mely szerint 1919-ben októberig már 108 haláleset és 80 súlyos sebesülés történt, több Gyula alatt is, a Körös-hídnál.

A jószágok dupla adagot kaptak

A Békés hírt adott száz éve arról, hogy Szent Vendelnek, a mezőgazdák és pásztorok védőszentjének emléknapját tartotta október 20-án a „gyulai földésztársulat”. Ez a gazdasági év záró- és hálaadó napja volt. A cselédségnek és az igavonó állatoknak sem kellett dolgozniuk, sőt a jószágoknak dupla porció takarmány járt. Ennek a napnak a megünneplése már a török hódoltság előtt szokásnak számított. Fennmaradt, hogy a gyulai földművesek az egyik évben az odalátogató Brandenburgi György őrgrófot újborral kínálták meg Szent Vendel napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában