Békés megye

2019.10.01. 11:20

Otthoni tartósítás: az egészséges alapanyagokat nem szabad elrontani

Az őszi, téli konyhai készülődés, az otthoni tartósítás természetes módszereiről tartott előadást a minap a pusztaföldvári könyvtárban Bonyhádi Péterné. Arról is mesélt, a Gyulai Ehető Közösségi Kert vegyszermentes gyümölcseiből hogyan készülnek egészséges befőttek, lekvárok.

Csete Ilona

Az érdeklődők sorában ültek fiatalok és tapasztalatokkal rendelkező idősebbek is, ám mindannyian úgy gondolták, mindig lehet újat tanulni. Bonyhádiné Enikő arról beszélt, miként váltak ők és hat család kertközösséggé. Történetük már ötéves, 2000 négyzetméteres telkük fele zöldséges, másik gyümölcsös, természetesen vegyszermentes gazdálkodással igyekeznek saját konyhai felhasználásukra megtermelni az egészséges alapanyagokat. S ha már vegyszermentes, egészséges az alapanyag, annak a feldolgozása, tartósítása is legyen az – vallja a tapasztalt háziasszony.

Házi praktikákat osztott meg hallgatóságával /A szerző felvétele/

Ahogy Gyulán, úgy a kisebb településeken is sokan felhagynak a kertészkedéssel (nevezzük időskori kertelhagyásnak), ám vannak néhányan, akik a kertművelést fenntartják, közösen. Ásástól a palánta kiültetésen át a betakarításig mindent együtt csinálnak. Az előadó azt tartja fontosnak, hogy akik ebbe belevágnak, azok dinamikát vigyenek bele. Segíteni kell a másik parcellában dolgozókat, ha megakadnak, ne maradjon műveletlen a terület. Enikőék nem ágyásban, sorokban gondolkodnak.

A környezettudatosság fontos szempont náluk. A befőzéskor mindig a gazdaasszony fejében dől el: milyen gyümölcsöt, zöldséget, milyen minőséget, mennyi cukorral és mibe teszi el (lehetőleg üvegbe és ne műanyagba). Elárulta, édes gyümölcsre nem tesz cukrot. Példát mutatott arra, miként színesíthető friss alapanyagokkal az étkezés, például ciberét ő előszeretettel készít nemcsak meggyből, hanem szilvából is. Felmerült az előadó és hallgatósága körében, vajon dzsemfix nélkül lehet-e boldogulni lekvár készítésekor. Van megoldás: almapektin, citruspektin. Vallja, az egészséges kerti alapanyagot nem szabad elrontani.

Szó volt még az aszalásról, a szárításról, amit a kemencék, sütők maradék hőjével sikerrel megoldhatnak a háziasszonyok. A kerti fűszernövények nemcsak rovarriasztók, hanem gyógyteák, ételízesítők. Kiderült, miként lehet azokat is megőrizni télire.

Tartósítószer nélküli receptek

Két népszerű receptet is megosztott hallgatóságával Bonyhádi Péterné.

Zakuszka tartósítószer nélkül: 4 rész padlizsán sütve, aprítva; 2 rész kápia, pritaminpaprika nyersen darálva; 2 rész vöröshagyma aprítva, olajon párolva; 1 rész olaj; 1 evőkanál méz; babérlevél, só, bors, citromlé.

Savanyúság tartósítószer nélkül: 3 liter víz; 1 liter 10 százalékos ecet; 3 púpozott teáskanál egész bors; 3 púpozott teáskanál koriander; 4 db babérlevél, 10 dkg só; 30 dkg cukor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában