Békés megye

2019.10.16. 19:52

Ismét benépesítették Szív cityt az újraélesztés napján

A megye számos településén rendeztek programokat szerdán az Újraélesztés Nemzetközi Napja alkalmából. Hazánkban évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcákon, közterületeken vagy akár a saját otthonában. Ezeknek a betegeknek akkor van igazi esélyük a túlélésre, ha a helyszínen tartózkodók megkezdik a mellkaskompressziót a mentők megérkezéséig.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

A fürdőváros mentőállomására nem sokkal délelőtt fél tizenegy után érkeztek meg a Göndöcs Benedek Középiskola egészségügyi ágazati szakgimnázium képzésre járó, 9.-es, 10.-es és 11.-es és érettségizett kisgyermekgondozó diákok. Jámbor Tünde és Blidár Tünde tanárnőktől megtudtuk, a fiatalok napi szinten tanulják az elsősegélyt, s most azt szerették volna, hogy mindezt a mentőállomáson is lássák.

Fotók: Lehoczky Péter

– A kampány egyik legfőbb célja, hogy a laikusok minél hamarabb kezdjék el az újraélesztést – nyilatkozta már hírportálunknak Schneider László, a gyulai mentőállomás állomásvezető mentőtisztje. A szakember elmondta, két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál.

– Gyulán, valamint az állomásunkhoz tartozó környező településeken is hasonlóak a tendenciák – hangsúlyozta Schneider László. – Az elmúlt néhány hónapban is több alkalommal történt sikeres újraélesztés, amiben szerepe volt annak is, hogy munkatársaink megérkezéséig a helyszínen elkezdték a mellkasi kompressziót. Egyre többen vállalkoznak arra, hogy segítsenek, amiben természetesen nem mellékes tényező, hogy szakemberünk telefonon keresztül instruálja a helyszínen tartózkodókat, mit és miként csináljanak.

A mentőállomás vezetője nagyon fontosnak nevezte, hogy minél többen vegyenek részt legalább egy alapszintű újraélesztési képzésen. Kitért arra, hogy Békéscsabán havi gyakorisággal tartanak Hősképző napot, tavaly elindult a Szív City közösségi életmentő applikáció, munkatársaik folyamatosan tartanak képzéseket, és éppen keddi hír, hogy jövőre az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forintot biztosít a hetedik osztályosok oktatására.

Az újraélesztés lépései

1. lépés

Elsőként meg kell győződni arról, hogy biztonságos a helyszín, ha lehet, biztonságossá kell tenni.

2. lépés

Először kapcsolatba kell lépni a beteggel, hangosan, jól érthetően meg kell szólítanod. Meg kell kérdezni tőle, hogy mi történt, hogy jól van-e. Ha a beteg mozdulatlanul fekszik a megszólítással egy időben, finoman meg kell rázni egy kicsit a vállánál fogva. Ha így sem reagál, akkor nincs eszméleténél.

3. lépés

Ha a beteg nem reagált, segítségért kell kiáltani, mert egyedül nehéz megvalósítani az ellátást. Ezután telefonon értesíteni kell a mentőszolgálatot (104, 112).

4. lépés

Ha szemmel láthatóan valamilyen idegen test vagy hányadék akadályozza a sérült szabad légzését, el kell távolítani. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hátra kell hajtani az illető fejét, és előre emelni az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs.

5. lépés

Fülünket a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyelni kell, hogy mozog-e a mellkasa, hallani-e a légzése hangját, illetve érezni-e az általa kilélegzett levegő melegét. Legalább két be- és kilégzést kell érzékelni. Amennyiben a beteg nem lélegzik, és nem hívott senki mentőt, hívassunk, vagy hívjunk mi magunk mentőt!

6. lépés

A keringés pótlása érdekében 30 mellkaskompressziót kell végezni. Ez azt jelenti, hogy nyomást kell gyakorolni a sérült mellkasára 5-6 centiméter mélyen felnőtt páciens esetén. A műveletet 100-120/perces ritmusban, egyenletesen kell ismételni. Két percenként érdemes cserélni, ha elérhető defibrillátor. azt is célszerű alkalmazni

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában