Békés megye

2019.10.21. 19:59

A rengeteg baleset miatt kiadták a vörös kódot

Kiadta a rendőrség a vörös kódot, annyian hunytak el az elmúlt időszakban az utakon. Hatvanan haltak meg közúti balesetben az elmúlt egy hónapban, ilyen magas halálozási számot évtizedek óta nem tapasztaltak – nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője néhány napja.

Busi Ottó

Alsnmedi, 2019. oktber 18. sszeroncsoldott kisteheraut az 5-s fton, a Pest megyei Alsnmedi klterletn 2019. oktber 18-n. A jrm kamionnal tkztt, vezetje meghalt. MTI/Mihdk Zoltn

Fotó: Mihádák Zoltán

Óberling József szerint ez a közlekedésben tapasztalható morál romlására vezethető vissza: a gyalogosok, kerékpárosok és a vezetők egyaránt figyelmetlenebbek, és az átlagsebesség is nő. A rendőrség adatai alapján január elsejétől október 16-ig már 396-an vesztették életüket útjainkon, és csak az elmúlt hét utolsó három napján a rendőrök 169 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. Ebből nyolc követelt emberéletet, 56 súlyos és 105 könnyű sérüléssel végződött.

Több súlyos baleset is történt az utakon /Fotó: MTI/

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB) is foglalkozott az elmúlt időszak többtucatnyi súlyos szerencsétlenségével, a jegyzőkönyvek szerint az esetek javarészében súlyos szabályszegés áll a háttérben, de vannak olyan érthetetlen balesetek is, amikor kisebb hiba, szinte véletlen esemény, egy másodpercnyi figyelemkihagyás okozta a tragédiát. Ütöttek el októberben gyalogost zebrán, járdán, útszélén, hol az autós, hol a gyalogos hibájából.

Vasúti átjáróban is négyen haltak meg. A mezőgazdasági járművek is súlyos tragédiák részesei voltak ebben a hónapban, több halálos kimenetelű baleset történt, amelyekben mezőgazdasági gép ütközött autóval, vagy motorral. Ezek közt van az a 47-es főúton Székkutas és Orosháza között történt halálos baleset, melyről hírportálunk is beszámolt nemrégiben. A bizottság szerint a balesetek többsége kivédhető lett volna: vagy szabálykövető magatartással, vagy nagyobb figyelmességgel, vagy jobb vezetői tudással, illetve önkritikusabb úti viselkedéssel.

A Békés megyei tapasztalatok

A statisztika azt mutatja, hogy megyénkben reggel hét óra és este hat óra között történik a legtöbb baleset, jellemzően belterületen Túlnyomó részük emberi mulasztás, szabályszegés miatt következik be. – A balesetek megelőzéséért legtöbbet a közlekedők tehetnek. Ne veszélyeztessék magukat, utasaikat és közlekedő partnereiket azzal, hogy alkoholt isznak vezetés előtt, gyorsan hajtanak, nem tartanak kellő követési távolságot, vagy megszegik az elsőbbségadás, kanyarodás szabályait – szólt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában