Békés megye

2019.10.30. 11:14

Egyre többen viszik a Halloween-tököt

Békés megyében is egyre népszerűbbek, egyre keresettebbek a Halloween-tökök. Ezekben a napokban is sokan vásárolnak a különlegességből, elsősorban azért, hogy töklámpást faraghassanak.

Busi Ottó-Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Petrovszkiné Siklósi Anita a megyeszékhelyen több zöldségest is üzemeltet. Tapasztalata szerint egyre többen keresik a Halloween-tököt, ami egyébként nem más, mint az állatok etetésére termesztett takarmánytök. Elmondása szerint körülbelül tíz éve mutatkozott elsőként érzékelhető kereslet a zöldség iránt. Ma már szinte minden zöldség-gyümölcs üzlet és a nagyobb áruházláncok is árulnak ilyen tököt.

A gyerekek különösen szeretnek faragni a növényből /Fotó: Lehoczky Péter/

– Az ára nagyságrendileg 200 forint kilónként. Most még nagyon meleg van, így hamar megromlana a kifaragott tök, így a vevők kivárnak. De egyébként is jellemző, hogy az utolsó napokban veszik meg a faragni valót. Fontos azonban tudni, hogy ez a tök csak állati takarmányozásra használható, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Sajnos, ezzel sokan nincsenek tisztában. Volt olyan anyuka, aki azt mondta, hogy a farigcsálás után majd kisüti a gyerekeknek. Ezt nem szabad, ez a fajta tök nem ehető – hívta a fel a figyelmet Petrovszkiné Siklósi Anita.

Hozzátette, ma már nemcsak otthonra, hanem az óvodákba és az iskolákba is visznek tököket. Sokszor a reggeli iskolakezdés előtt a kisgyerekek a szülőkkel együtt érkeznek tököt vásárolni, amit aztán az oviban vagy a suliban, tökfaragó foglalkozásokon alakítanak ki, különféle formákra a kicsik.

Hírportálunk is körülnézett a békéscsabai piacon, és valóban a Halloween-tök kilója 199-200 forint körül mozog. Díszkukoricát is lehetett vásárolni szintén 200 forintért, illetve dísztököt kilónkénti 1200 forintért.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy korábbi közleményében ugyancsak kiemelte, hogy az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék. A Nébih felhívta a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak, emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról. A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween-időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat.

Tökfaragást rendez a Kollabor

Számos helyen tartanak tökfaragást, rendeznek Halloween-napi programokat ezekben a napokban, ilyen eseményt tartanak csütörtökön 17 órakor a békéscsabai Kollaborban.

Koszecz Sándor, a létesítmény vezetője hírportálunknak elmondta, a tökfaragás ősi kelta szokás.

– A kultúrának és a hagyományoknak megvannak az állandó elemei – fogalmazott Koszecz Sándor. – Természetesen a Halloween napjaink egyik divatos szokása, de azt is érdemes tudni, hogy a kapcsolódó hagyományok egészen a kelta világig nyúlnak vissza, s hazánk területén egész sor lelet található, ami ehhez a néphez köthető.

Mint kiemelte, csütörtökre egy gyerekeknek szóló programot szerveznek, amiben a tökfaragás viszi majd a főszerepet, amiben Cséfai Györgyi segíti majd a résztvevőket, és persze a Kollabor teljes csapata jelen lesz. Az alapanyagot pedig, nem is lehetne ez másként, helyi gazdáktól szerzik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában