konferencia

2019.10.12. 06:55

Az adózás és adóelkerülés történetét járták körül

Mozaikok az adózás és adóelkerülés történetéből Magyarországon címmel rendeztek konferenciát pénteken a gyulai városháza dísztermében. A Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Békés Megyei Szervezete, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának rendezvényen számos történelmi aspektusból vizsgálták a különleges témakört.

Papp Gábor

Néhány éve elkezdődött az a folyamat, amelynek részeként az állam és civil szervezetek fejlesztik a pénzügyi tudatosságot annak érdekében, hogy az emberek immúnisabbak legyenek a világ gazdasági változásaival kapcsolatban – nyilatkozta dr. Kovács Tamás, a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Békés Megyei Szervezetének elnöke, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója.

Mint elmondta, ennek keretében különböző képzéseket szerveznek, a pénteki program például történelmi szemszögből világította meg, hogy a magyar állam fejlődése szempontjából miként alakult az adórendszer és az adóelkerülések gyakorlata. A konferencia körüljárta, hogy az egyes korszakokban az állampolgárok miként ítélték meg az adózás kérdését.

Dr. Kereskényi Miklós az adó és az adócsalás 18. századi Békés megyei történetét járta körül

– Mindez összefüggésben áll azzal, hogy az állam éppen milyen állapotban van, hogy ki tud-e egyfajta bizalmi kapcsolatot építeni az emberekkel az adott időszakokban – tette hozzá.

Dr. Kovács Tamás a konferencián előadást is tartott Szemelvények az adózás történetéből Szent Istvántól Károly Róbertig – Az adó elkerülésének kezdetei címmel. A szakember különösen a két uralkodó tevékenységét vizsgálta. Kérdésünkre kifejtette, miközben különböző nomád népek eltűntek a világtörténelem süllyesztőjében, létrejött a magyar államiság, az államháztartási bevételeket eredményező jogi-közigazgatási rendszer. Ennek megteremtése szoros összefüggésben áll azzal, hogy a magyarság, az önálló magyar állam megmaradhatott. Érdekesség, hogy az első adóelkerülés is ekkorra datálható, hiszen voltak, akik más termények termesztésével próbáltak kibújni a tized biztosítása alól.

Fotók: Kiss Zoltán

Dr. Kovács Tamás kitért arra, hogy Károly Róbert alatt európai szintű államháztartás működött Nekcsei Demeter tárnokmesternek köszönhetően.

Dr. Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója elmondta, a kérdéskör egyszerre gazdasági és társadalomtörténeti téma, a gazdaság működésének fontos tükre és mércéje. Mint hozzátette: az előadók nemcsak azt nézték meg, hogyan miként zajlott az adókivetés, hanem hogy milyen volt az adómorál, az miként változott korszakonként.

Dr. Erdész Ádám előadásában azt érintette, hogy a szépirodalomban miként jelent meg az adózás és az adócsalás. Kiemelte: a reformkor, a hazai irodalmi világ kialakulásának idején az adó a középpontba került. A falu jegyzője, valamint vígjátékok is foglalkoztak ezzel az akkoriban nagyon lényeges dologgal.

– A politikai küzdelemben a közteherviselés a legfontosabb központi kérdések közé került – fűzte hozzá magyarázatként dr. Erdész Ádám. – Így az irodalomban is sokat foglalkoztak ezzel, kialakulóban volt egy olyan norma, amely egészében messze volt a valóságtól, de mégis irányt mutatott. Úgy vélték, aki nem akar adózni, a társadalom egészével, a nemzet jövőjével fordul szembe. Az írások megrajzolták a kulturálatlan, nevetséges, szegény nemes alakját, aki egyetlen kiváltságát, az adómentességét védte. 1849-ben a szabadságharc elbukott, és onnantól az adó eltitkolása a korábbi morális problémák helyett derék, hazafias tetté vált.

Számos témát érintettek

A konferencián dr. Schramek László, az MNL Pest Megyei Levéltárának igazgatója Az állami egyenes adó beszedése Magyarországon a 18. század első felében címmel tartott előadást. Dr. Kereskényi Miklós az adó és az adócsalás 18. századi Békés megyei történetét járta körül. Az adóprésről, mint a módos parasztság társadalmi ellehetetlenítésének eszközéről a Rákosi-korszakban dr. Tóth Judit, az MNL Országos Levéltára főlevéltárosa beszélt. Dr. Pokorny Zsanett a bizalomról és az adófizetésről osztotta meg gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában