Békéscsaba

2019.10.22. 13:50

A mozgás öröme végigkíséri életét

A békéscsabai Csarnainé Hegedűs Nórában a kislánya mellett töltött évek alatt fogalmazódott meg az, hogy szeretné a leendő édesanyáknak is átadni a mozgás örömét. Pár hónapja pedig már dvd-n is bárki megismerheti a sportszakember gyakorlatait.

Vágvölgyi Nóra

Csarnainé Hegedűs Nóra életének mindig fontos része volt a mozgás, mint mondja számtalan sportágban kipróbálta már magát.

– Amit az ember gyermekként rendszeresen végez, az felnőttkorában is természetessé válik. Ez az én esetemben a sportolás, amely mindig segített a legnehezebb időszakaimban – osztotta meg.

A sportedző több éven át küzdött azért, hogy anya lehessen, és amikor valóra vált ez az álma, nehezen találta meg újra az egyensúlyt az életében.

– Kellett valami, ami kibillent az otthoni mindennapokból, amiben még inkább kiteljesedhetek – fogalmazott a fiatal anyuka.

A Szarvason készült felvételen Csarnainé Hegedűs Nóra és Hégely Boglárka együtt tornáznak /Fotó: Pozojevich Miklós/

A várandósága alatt végig energikus és mozgékony maradt, éppen ezért szívesen járt volna kismamatornára, de akkor még nem volt ilyen lehetőség a környéken. Ennek hatására született meg benne az elhatározás, hogy főállású anyukaként ismét beül az iskolapadba. Azóta pedig számtalan várandós anyuka csinálta végig az általa összeállított gyakorlatokat.

– Egyre több orvos, szülésznő, védőnő tornázik velem rendszeresen a babavárás ideje alatt, illetve sok olyan anyuka tér vissza az óráimra, akik egykor a nagyobb tesóval jártak hozzám – meséli.

Csarnainé Hegedűs Nóra azoknak a kismamáknak, akik nem tudják megoldani, hogy tornaórára járjanak, videót is készített. A dvd-n látható várandós anyuka, Hégely Boglárka altatóorvos, aki 35 hetes kismama volt a forgatás idején, és a szülés napjáig rendszeresen tornázott.

– Kismamaként futottam, bicikliztem, majd megtaláltam a kismamatornát. Így csöppentem bele a dvd forgatásába is, amely egy hatalmas élmény volt a számomra, és örülök, hogy ezzel is erőt adhatok, motiválhatom azokat a várandós anyukákat, akik a távolság miatt nem tudnának rendszeresen tornázni – ecsetelte Hégely Boglárka.

Fontos figyelni a fokozatosságra

Egy egészséges kismama sokféle mozgást végezhet, viszont vannak tiltott gyakorlatok, melyek nem tesznek jót a méhtartó szalagoknak, vagy a távolodó hasizomnak, ilyen az ugrálás, a felülés és a mélyre való guggolás.

– Szülés után pedig az anyukák először erősítsék meg a gátizmaikat, zárják vissza az esetlegesen szétnyílt hasizmukat, és csak ezután kezdjenek el komolyabban sportolni – hangsúlyozta Csarnainé Hegedűs Nóra sportedző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában