galériával

2019.09.20. 11:29

Beteg gyermekekért koncertezett Békésen Mága Zoltán

Otthonukban ápolt, tartósan beteg gyermekek gyógykezelését és iskolai oktatását segítette Mága Zoltán hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának Békésen, a református templomban tartott csütörtök esti előadása – számolt be az eseményről a zenész honlapja.

Papp Gábor

Fotó: Mága Zoltán Facebook oldala

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész koncertjének kezdetén Kálmán Tibor alpolgármester az ország legnagyobb befogadóképességű református templomai között számon tartott épületben összegyűlt híveknek a zene gyógyító, és összefogásra buzdító erejéről beszélt, köszönetet mondva Mága Zoltánnak segítségéért, amellyel a hétköznapokban több száz rászoruló embernek, halmozottan hátrányos helyzetben élő és tartósan beteg gyermeknek a legszükségesebb időkben adhatnak támogatást.

Kalmár Tibor a Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűműész békési jótékonysági koncertjének szervezője és kezdeményezője úgy fogalmazott, egy megkomponált mű, mint a Szózat, vagy a Himnusz, közösséget teremt lelki és fizikai értelemben is. Ez a közösség pedig egy megkerülhetetlen részévé válik egy településnek, egy közösségnek, egy országnak és a nemzetnek – mondta az alpolgármester, hozzátéve, a közösség ereje pedig hitet, reményt és lehetőséget ad ahhoz, hogy elérjük és megvalósítsuk céljainkat.

– A világ egyetlen és legfontosabb közös nyelve a zene, amit mindenhol megértenek, és ha annak követe, hirdetője egy magasztos célért használja, az mérhetetlen erőt és gazdagságot ad – mondta Kalmár Tibor. Arra kérte a református templomban összegyűlt városiakat, hogy ugyanolyan örömmel és jó szívvel segítsék a településen működő, rászorulók támogatásért dolgozó Hétkrajcár Egyesület, ahogyan Mága Zoltán és művésztársai nyújtanak segítséget a Békésen élő embereknek, vagy a Kárpát-medencében élő magyarságnak.

Fotó: Mága Zoltán Facebook oldala

Nagyné Hidvégi Mária, a rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok támogatására, segítésére létrejött Hétkrajcár Egyesület elnöke elmondta, a szervezet 2014 óta működik egyesületi formában, de karitatív tevékenységét már 2011 óta végzi. A szervezet 2011 és 2014 között több mint 21 ezer adag meleg ételt osztott ki az iskola időszak alatti hétvégeken az arra rászorulóknak. Mága Zoltán ingyenes jótékonysági koncertjén gyűjtött adományokból pedig a Békésen élő tartósan beteg gyermekek gyógykezelését, iskolai tanulmányaik támogatását szeretnék segíteni – mondta a karitatív feladatok koordinálását vállaló egyesület vezetője.

Izsó Gábor Békés város polgármestere megemlítette, hogy a 2011-ben több mint 100 fő magánszemély és vállalkozó valamint közel 20 különböző helyi szervezet segítségével indított ételosztási akciójuk a mai napig tart, és minden hétvégén közel száz gyermeknek juttatnak el meleg ételt.

Mága Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy a gyermekek jelentik a jövőt, éppen ezért minden támogatást és lehetőséget meg kell adni számukra. Megemlítette, a 100 templomi koncertsorozatnak elsődleges célja a hátrányos helyzetben élő gyermekek támogatása, de már hosszú évek óta minden iskolakezdéskor több ezer gyermek számára juttat el cipőket, ruhákat, iskolatáskákat és írószereket, hogy a tanévkezdéskor megkönnyítse a családok terhét. Arról is beszélt, hogy hegedűje évente több tucatszor szólal meg koncerteken csak azért, hogy beteg gyermekeknek, kórházaknak segítséget nyújthasson, mert a legfőbb dolognak az egészséget tartja.

A békési református templomban, ahol Magyarország második legnagyobb református templomában lévő orgonája is van, a több mint két órás koncert végén a közönség az „A csitári hegyek alatt” című népdalt elénekelte Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Kamara Szimfonikus Zenek kíséretében, majd a hangverseny a nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével zárult.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával megvalósuló, másodjára útnak indított 100 templomi jótékonysági koncertsorozat pénteken Heves városában folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában