Gyomaendrőd

2019.09.28. 19:59

Játékosból lett csapatkapitány Tanács Zoltán

Foci, mozi, komoly- vagy éppen rockzene és egy jó kis amerikai hot dog. Egy közös pont van a felsorolt dolgokban, mégpedig Tanács Zoltán és az ő sörözője, amely nem csupán egy szimpla vendéglátóegység, hanem a város egyik kulturális, bandázós helye, ahová örömmel tér be a város apraja–nagyja.

Balázs Anett

Tanács Zoltán a szomszédos Mezőtúrról csöppent Gyomaendrődre, ahol felszolgálóként, valamint a labdarúgáson keresztül, minden erőlködés nélkül épült be abba a helyi közösségbe, amelynek aktív fenntartásában ma már jelentős szerepet játszik.

A fiatal férfi tíz évvel ezelőtt gondolt egy nagyot, és megvalósította álmát/elképzelését: saját vállalkozást, sörözőt nyitott. Reklámra sem volt szüksége ahhoz, hogy a fiatalok körében megteremtse a hétvégi szórakozás igényes és egyben népszerű módját.

Tanács Zoltán számos rendezvényt szervez a városban

Legyen szó a helyi művészeti iskola előadásáról, gyomaendrődi zenészek emlékkoncertjéről, farsangról, filmvetítésről, pingpongversenyről, osztálytalálkozóról vagy éppen drogprevenciós napról, Tanács Zoltán kreativitásának és nyitottságának köszönhetően ezek a rendezvények jól elférnek az egykor kizárólag moziként funkcionáló sörözőjében, melyet saját elképzelései szerint, valamint a hely szellemének megfelelően alakított ki.

Így mozis relikviák, régi filmek plakátjai, színészóriások képei, falfestések teszik egyedivé a helyet. Tanács Zoltán bár még ma is pályára lép, de már többször edzői szerepben, mint játékosként. Egyrészt ennek is köszönheti, hogy fel tudja mérni és ki tudja szolgálni a fiatalok igényeit.

– Gyakorlatilag az üzletből adódóan indult ez a folyamat, amelynek akarva-akaratlanul is a részesévé váltam. Tíz éve alapítottam a vállalkozásomat, mely szorosan kötődik a fiatalokhoz. Ebből fakadóan kezdtem el a különböző rendezvényeket megszervezni. Egyértelmű, hogy van olyan is, ami nem haszonorientált, de a legtöbb azért született meg, hogy a vállalkozás működhessen.

– Sokrétűnek kell lenni. A vállalkozáson felül rengeteg mindenben részt veszek, amely kapcsolódik a fiatalokhoz. Többek között közel öt éve edző vagyok a Gyomaendrődi Labdarúgó Egyesületnél, ahol a kamaszkorú csapatot edzem. Valamilyen szinten együtt kell éljek, lélegeznem ezekkel a fiatalokkal, ami nem esik nehezemre. Sejtenem, tudnom kell a gondolataikat, hogy mi az, amivel ide tudom vonzani őket, és mindezek eredményeképpen jöttek létre az eddigi rendezvények – hangsúlyozta a férfi.

Tanács Zoltán – bár remekül elbeszélget bármilyen korosztályú betérővel –, azt vallja, hogy az állandóság és a megújulás egyaránt fontos egy jó közösség megtartása érdekében. És bizony ő nemcsak mondja, hanem teszi is a dolgát. Így volt ez, amikor pár évvel ezelőtt a városban újra beüzemelte a mozit is. Mint mondja, cirka három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a helyiek be merjenek ülni egy-egy vetítésre és rájöjjenek, hogy nem kell kilométereket utazni egy izgalmas film élményéért. Közösségépítő tevékenységére már több helyen felfigyeltek, ennek okán a Táliber alapítvány meghívására már többször tartott előadást a közösségi terek kialakításával kapcsolatban.

Mindig van valami új ötlete

Tanács Zoltán elmondta, folyamatosan azon ötletel, milyen új dolgot tud még megvalósítani. Nem titok, hogy több esetben más, nagyobb városok példájából merít, de sokan meg is keresik különböző kérésekkel. És mivel számtalan program egy kisebb településen már kevésbé állja meg a helyét, jó ha tíz ötletből egyet tud kivitelezni.

– A tízéves periódus alatt sok emlékezetes programot szerveztünk. Ilyen például az évről évre visszatérő halloween- és a farsangi buli, ahol a személyzettel együtt én magam is mindig beöltözök, ezzel is ösztönözve a résztvevőket a jelmezes megjelenésre és egy vidám összejövetelre. Vagy éppen említhetném a Harang Kupát, amely a megyei klubcsapatok szereplésével tölti meg a sportcsarnokot – mondta Tanács Zoltán.

A jövőbeli terveket illetően elárulta, az érettebb korosztálynak kedvezve, szíve vágya egy nagyobb szabású koncertsorozat megvalósítása. Az ehhez szükséges összegre pályázni szeretne, mivel mint mondja, önköltséggel szinte kivitelezhetetlen a dolog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában