Békés

2019.09.09. 13:55

Hétköznapi hős a mellrák ellen: H. Kovács Eszter a jelöltek közt

A Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei címre jelölte dr. H. Kovács Esztert, a békési Életrevalók Daganatos Klub mentorát és védnökét a Szent Lázár Alapítvány. A kiváló szakember évek óta önzetlenül tesz nagyon sokat a daganatos betegekért, ezért is terjesztették fel az egyik kozmetikai cég pályázatára.

Papp Gábor

Fotó: Csirke Istvan

Az Életrevalók Daganatos Klubot Kovács Ildikó hívta életre saját betegsége kapcsán, a Szent Lázár Alapítvány égisze alatt. A szervezet 2015-ben indult három taggal, napjainkra már tizenheten állandó résztvevői az összejöveteleknek, és folyamatosan vannak érdeklődők, akik közül várhatóan többen előbb vagy utóbb tagjai lesznek a klubnak.

– Remek a kapcsolatunk a háziorvosokkal, akik betegeiket szívesen invitálják a foglalkozásainkra – nyilatkozta Kovács Ildikó, aki hangsúlyozta: a legnagyobb öröm számukra, hogy működésük kezdetétől – bár többen súlyos műtéteken estek át –, senkit nem vesztettek el. Depresszió miatt jelenleg senki nem áll kezelés alatt.

Az alapítvány dr. H. Kovács Esztert jelölte a címre. Ő úgy véli, adni nemcsak tárgyakat tud az ember, hanem önmagát is /Fotó: BMH/

A tagok havonta egy alkalommal találkoznak személyesen, de folyamatosan, napi szinten tartják a kapcsolatot telefonon, illetve zárt Facebook-csoportjukon keresztül. A programokat érdeklődésüknek megfelelően alakítják ki, több alkalommal hívtak vendég előadókat. Onkológus szakorvos, dietetikus, pszichológus, egészségügyi szakdolgozók egyaránt segítették már őket.

– A tagok igénylik a kulturális programokat is, volt irodalmi estünk, ünnepekre hangoló rendezvényünk is. Kiemelten fontos számunkra, hogy csoportunk tagjai bemutassák érdeklődési területüket, esetleg munkájukat, életművüket – ecsetelte. – Van közöttünk porcelánbaba-gyűjtő és muzeológus is, aki a népi hagyományokat, az ünnepköröket kerek előadásban mutatja be. Természetes az ételreceptek cseréje, kóstolók. Vendégként részt vehettünk egy olyan rendezvényen, ahol a „lelki táplálékot” egy sminktanácsadó szolgáltatta. Lehetőségünk van mindezekre, mert a Tágas Tér Egyesület ingyenesen rendelkezésünkre bocsátja termeit, és a rendezvényekhez szükséges eszközöket, tárgyakat. Fontos szempont, hogy a négyszemközti beszélgetéseknek mindig időt és helyet adjunk. Célunk, hogy a segítő családtagok is részt vegyenek a klub munkájában.

S a csapat mögött mindig ott áll az Avon által kiírt, a Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei címre jelölt dr. H. Kovács Eszter. A doktornő, bár valószínűleg szinte senki nem mondaná meg róla, 77 éves. Pártfogói, önkéntes segítői munkájának ars poétikája: „Egymás terhét hordozzátok”. Vallja, hogy minden ember egyedi meghatározott céllal él a Földön. A betegség okát, kezelését a gyógyító orvos végzi. A betegség célját viszont meg kell találni minden betegnek. Így lesz perspektívája a teljes élet megéléséhez, a reményhez. A lélek kompakt állapota le tudja győzni a testi fájdalmat és nehézségeket. Kisgyerekkora óta számos mintát látott, hogy a legnagyobb öröm adni. Úgy véli, adni nemcsak tárgyakat tud az ember, hanem önmagát is. Dr. H. Kovács Eszter azzal a feltétellel fogadta el a jelöltséget, hogy ha nyer, a támogatás az utolsó fillérig olyan fontos dolgokat szolgáljon, amely a betegeknek könnyebbé teszi a testi nehézségek viselését.

A betegeket segíti a doktornő

Dr. H. Kovács Eszter minden olyan támogatást fontosnak tart, ahol a segítő családtagok is érezhetik, hogy nincsenek magukra hagyva megváltozott körülményeikben. A támogatás segíthet egy fiatal nőnek kifizetni egy parókát, hozzájuttatni egy szuper protézishez, fehérneműhöz, minden betegséggel kapcsolatos igényesebb segédeszközhöz. Hozzájárulhat egy kezeléshez szükséges taxiszámla kifizetéséhez, egy nagytakarítás megrendeléséhez, és támogatást jelenthet abban, hogy egy-egy családi összejövetelt tudjon tartani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában