vendéglátás

2019.09.03. 18:25

Gyula volt az első állomása az országos roadshow-sorozatnak

A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) szervezésében rendezték meg a szervezet által életre hívott országos roadshow-sorozat első állomását kedden délután Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézményben.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

Krivács András, az MNGSZ elnöke elmondta, összetett eseményről van szó, ami a termőföldtől a vendég távozásán át az újbóli viszontlátásig kiterjed, a szakma teljes vertikumát összefogja. Mint kiemelte, nemcsak előadások hangoznak el, hanem videókat is vetítenek.

– Az esemény nemcsak azért roadshow, mert körbejárjuk az országot, hanem a videókkal, az előadások interaktivitásával egyfajta show-jellege is van a programnak – tette hozzá Krivács András. – A kezdeményezésnek éppen az lenne az egyik célja, hogy a jelenlévőkkel átbeszéljük a napi problémákat, az aktualitásokat, és szemléletformáló megoldásokat kínáljunk.

Ambrus György is előadást tartott a roadshow-n /Fotó: Imre György/

Mint megtudtuk, külön hangsúlyt fektetnek a napi rutin bemutatására, arra, hogy ne csak a vendéglátó hivatás napos oldalát villantsák fel a közönség soraiban helyet foglaló diákoknak, hanem az esetleges nehézségeket, lemondásokat is.

– Hiszem, hogy így kevesebb lesz a pályaelhagyó – folytatta a gondolatot az MNGSZ elnöke. Krivács András megerősítette, hogy az ágazatban, a legnyugatibbtól a legkeletibb megyékig a munkaerőhiány a legnagyobb probléma.

– Úgy érzem, elértük a nullpontot, ennél mélyebben nem lehet a szakemberhiány – ecsetelte. – Talán ez az első év, amikor már nagyobb volt a felvételi arány a szakgimnáziumokban, a szakmunkásképzésre jelentkezők esetében, mint a normál gimnáziumokban. Szakmai szervezetként természetesen mi is azt erősítjük, hogy minél többen, minél jobb átlaggal válasszák a vendéglátást, majd tanuljanak tovább, szerezzenek olyan külföldi tapasztalatokat, amelyeket itthon hasznosítanak.

Ambrus György, MNGSZ alelnöke kérdésünkre elmondta, nagyon fontos, hogy a roadshow első állomása Békés megyében, Gyulán volt.

– Magas taglétszám és rendkívül intenzív munka jellemzi az itteni tevékenységet – hangsúlyozta kérdésünkre. A szakember kiemelte a kiváló magyar alapanyagok használatának fontosságát, és azt, hogy a közönség köreiben korábbi, ma már a vendéglátásban dolgozó tanítványaik is ott voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában