Békés megye

2019.09.11. 11:19

Fűtsünk fával okosan, ez a legtakarékosabb

A megújuló energiával törté­nő fűtés nemcsak a környe­zetet kíméli, hanem a gazdaságra is jó hatással van. Jelenleg még mindig a fatüzelés számít a legtakarékosabb és egyúttal a legolcsóbb módszernek. A VIATICUM Természet- és Környezetvédelmi Alapítvány több megyei rendezvényen játékos formában ad át ismereteket a témában.

Nyemcsok László

311_4270.jpg

Fotó: Gál Gábor

Szűcs Péter energetikai üzemmérnök, a projekt menedzsere, szakmai vezetője Békéshez és Kétsopronyhoz is szorosan kötődik. Kiemelte, interaktív szemléletformálási programsorozat keretében a családok, a fiatal felnőttek számára nyújtanak tájékoztatást a lakosság által alkalmazható helyi megújuló energiaforrásokról. Most elsősorban a fatüzelésről beszélgettünk.

– Ennél a módszernél is elengedhetetlenül fontos, hogy bizonyos alapvető ismeretekkel tisztában legyünk. A tűzifa nem megfelelő tárolása, valamint a helytelen tüzelési módok ugyanis jelentős energiaveszteséget, és ezzel költségnövekedést okozhatnak – hangsúlyozta a szakember. – Tüzelésre a legalkalmasabbak a keményfák, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Hazánkban a lombos fafajok között nincs jelentős fűtőértékbeli különbség. Sokkal inkább a nedvességtartalom vagy a kéreg aránya határozza meg a tűzifa fűtőértékét, valamint fontos szempont a hasíthatóság is.

Nedves fát eltüzelni gazdaságtalan és környezetkárosító. Ideális esetben légszáraz állapotú fával érdemes fűteni /Illusztráció: MW/

Szűcs Péter kitért arra, a fa a kivágáskor 45–50 százalék nedvességet tartalmaz. Nedves fát eltüzelni gazdaságtalan és környezetkárosító. Ideális esetben légszáraz állapotú fával érdemes fűteni. Ha a kora tavasszal megvásárolt, darabolt, hasogatott tűzifát jól szellőző, széljárta, fedett helyen tároljuk, akkor a fűtési szezon kezdetére biztosan kiszárad. A tűzifa száradásánál fontos a légmozgás, a darabolási méret és a száradás ideje. A fát nedvességmérővel ellenőrizhetjük. Az ilyen mérőeszközök ötezer forint körüli áron kaphatók, érdemes rákeresni az interneten. A háztartási fatüzelésű berendezések közül a legelterjedtebbek a cserépkályhák, a kandallók és a kazánok. Az adott fűtési feladatra legmegfelelőbbet körültekintően kell kiválasztanunk mind műszaki, mind látványszempontok alapján.

A projektvezető szólt arról, a pénztárcát és a környezetet kímélő üzemeltetéshez nem elég a jól kiválasztott vagy megépített tüzelőberendezés. Csak az égéslevegő-ellátás és a füstgázelvezetés megfelelő összhangjával működhet a kályhánk, a kandallónk, a kazánunk megfelelően. A kevés és a sok levegő, a huzat egyaránt rontja berendezésünk energiahatékony és környezetbarát működését. A fűtési rendszerek időszakos ellenőrzéseit kályhás és kéményseprő szakembereknek kell, hogy elvégezzék.

Szűcs Péter hangsúlyozta, az EU 2020-ra az energiafogyasztásban a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát tűzte célul. Magyarország 14,65 százalékos részarányt vállalt. A szakember hozzátette, a hazai villamosenergia-fogyasztás egyre jelentősebb részét megújuló energiaforrásokból fedezzük.

A megújuló energiát népszerűsítik

A VIATICUM Alapítvány a Madzagfalvi Napokon folytatta a Körösvölgyi Sokadalomban és a Medgyesegyházi Dinnyefesztiválon megkezdett, a megújuló energiákat népszerűsítő kampányát. A hétvégén ezeknek az energiáknak a tényleges költségei és haszna, továbbá a megtérülése volt a téma. A programban részt vevők a korábbi eseményekhez hasonlóan Dina­mikus Intelligencia játékon (DINI), előadásokon és természetbarát kincskeresésen ismerkedhettek meg a részletekkel. A program végén mindenki mézeskalácsot kapott ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában