Galériával

2019.09.16. 13:59

Bringás reggelivel várták a kerékpározókat Békéscsabán

Békéscsabán a Korzó téren bringás reggelivel várta hétfőn az Andrássy úton biciklizőket a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) és az önkormányzat az Európai Mobilitási Hét alkalmából.

Licska Balázs

Bringás reggeli Békéscsabán a Korzó téren

Fotó: Imre György

Gyebnár Péter, a FETA elnöke elmondta, pogácsával és almával kínálták a kerékpárosokat, valamint szórólapok segítségével igyekeztek népszerűsíteni a mobilitási hetet és a vasárnapi, autómentes nap alkalmából életre hívott programot. Hozzátette: 250 adag bringás reggelivel készültek, ami általában fél óra alatt el is fogy – pedig nem is áll meg mindenki. Ebből is látható szerinte, mennyien közlekednek Békéscsabán kerékpárral.

Az elmúlt években rengeteg bicikliút és kerékpárforgalmi létesítmény épült a városban, és amíg korábban gondot jelentett, hogy ezek nem voltak hálózatba foglalva, addig mostanra ez is megvalósult. Békéscsaba egyik végéből a másikba kényelmesen, biztonságosan el lehet jutni – fogalmazott Gyebnár Péter. Úgy véli, ennek ellenére akad tennivaló, több biciklitárolóra, -támaszra lenne szükség, illetve a több mint harmincéves szakaszokat korszerűsíteni szükséges.

Hozzáfűzte: főleg a közlekedési kultúrát kell fejleszteni, a szemléletformálásra kell helyezni a hangsúlyt, hogy a csomópontokban és az átkelési pontokat vigyázzanak a kerékpárosokra a kocsival közlekedők.

Szarvas Péter polgármester is biciklivel érkezett hétfőn a Korzó térre. Kiemelte: amíg öt éve 51 kilométernyi volt, addig most több mint 70 kilométernyi bicikliút van Békéscsabán. A beruházásokkal pedig nem állnak le, több helyen várható kerékpárút-építés és -felújítás. Úgy véli, az autómentes nap üzenete egyértelmű, egyre többen pattannak nyeregbe, és az önkormányzat mellett a civil szervezetek is tesznek a szemléletformálásért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására Szarvas tizenhetedik alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap elnevezésű kampányhoz. Míg az első évben csupán az autómentes nap, addig 2007 óta minden évben egész hetes rendezvény várja a városba érkezőket a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése érdekében.

Gyebnár Péterék pogácsát és almát osztottak hétfőn reggel a békéscsabai belvárosban kerékpározóknak /Fotó: Imre György/

A hét első napján hulladékgyűjtésre invitálták a város lakóit. A résztvevők a Szarvasi Arborétum parkolójában találkoztak, a fő célkitűzés a Körös-parti horgászhelyek megtisztítása volt. Babák Mihály polgármester és Lázár Zsolt esperes tizenegy új kerékpárt adott át az Ótemplomi Szeretetszolgálat dolgozóinak a Napraforgó „Második Esély” Klubban.

– Az Ótemplomi Szeretetszolgálat 226 munkatársa összesen ötven szolgálati kerékpárt használ naponta. Továbbá tizenkét szolgálati gépjárművel segíti a tanyán élők, az idősek, fogyatékosok és hajléktalanok életét. Ezek az autók évente 15.700 liter üzemanyagot használnak el és közel 200 ezer kilométert tesznek meg – tudtuk meg Lázár Zsolttól, az Ótemplomi Szeretetszolgálat intézményvezetőjétől.

Szarvason a mobilitási hét minden napjára jut egy-egy figyelemfelhívó program. A hetet vasárnap egy országos futófesztivál zárja, amelynek során a jelentkezők félmaraton hosszúságú távot tehetnek meg. A futógála startja és befutója is a Fő téren lesz, miközben a résztvevők tíz frissítőpontot érintve a Szarvasi Arborétumnál fordulhatnak egyet.

Eltekertek a nagyéri kilátóig

Mezőhegyes is bekapcsolódott a hét programjaiba. Mitykó Zsolt polgármester elmondta, egy nyertes pályázat révén nyújtanak gazdag kínálatot az érdeklődőknek. Hétfőn a kerékpárosokat szólították meg, túrát szerveztek a nagyéri kilátóhoz. Kedden a végegyházi horgásztóhoz, szerdán a 47-es majori iskolamúzeumhoz, csütörtökön az 57-es majori elevátori magtárhoz, pénteken a tótkomlósi lőtérre látogatnak el.

Lesz ügyességi verseny bringával, különleges járgányok kipróbálása, illetve minden hétköznap futásra, vasárnap pedig gyalogtúrára várják a mezőhegyesieket. Aki a legtöbb programban részt vesz, növeli az esélyét, hogy nyerjen egy értékes kerékpárt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából 425 ezer forint értékben sorsolnak ki ajándékcsomagokat, aktivitásmérőket, vásárlási utalványokat a mobilitási hét aktív résztvevői között. A rendezvény motorja az Egészséges Mezőhegyesért Tömegsport Egyesület Verók Milán egyesületi elnökkel és csapatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában