galériával

2019.08.11. 13:02

Harminckét bográcsban rotyogott a kakaspörkölt Csanádapácán

Felszállt a füst az iskola udvarán idén is, ahogy azt már megszokták sok éve. A kakasfesztiválok történetében az idei volt a 13., amelyre most 32 csapat nevezett.

Cs. I.

Fotó: Szilágyi Viktor

Versenghettek kakaspörköltfőzéssel, a háziasszonyok a legfinomabb pogácsa címért, a legízletesebb savanyúságot és a legütősebb pálinkát is keresték. A gyerekek pedig rajzolhattak a Kakas gúnyája című mese ihlette képeket várta tőlük a zsűri.

Oláh Kálmán polgármester a jó házigazda módjára köszöntötte a gazdag programra érkezőket. Eljöttek a testvértelepülésről, Apácáról és a guzsalyos találkozókon jó barátságot ápoló apátfalvaiak. A Békés Megyei Kormányhivatal Közös érték az egészség elnevezésű mintaprogramja keretében szűréseket, méréseket is végeztek, hogy az adott közösségben élő emberek életminőségét, egészségi állapotát felmérjék.

Ottjártunkkor visszatérő főzőcsapatokkal találkoztunk, akik évről évre a remek hangulat no és a kiváló pörkölt miatt ezt a fesztivált választják. A kardoskútiak is közéjük tartoznak, az önkormányzati csapat a főzőversenyben nem talált legyőzőre.

Immár sokéves hagyomány, hogy az eredményhirdetéskor köszöntik a településen élők közül a legidősebb házaspárt. 2019-ben Nagy Istvánt és feleségét; Csanádapáca legifjabb lakosát, Domokos Zsófiát. A legidősebb lakost Schneider Istvánnét, aki idén 95 éves. Köszöntötték a hármasikreket, Domján Annarózát, Domján János Mórt, Domján Zádor Örsöt is.

Csanádapácáért kitüntető címet a néhai Horváth Lajosnak ítélték, az 1956-os mártírnak. Idén első alkalommal adtak át díszpolgári címet. Mihály Gábor Kossuth díjas szobrászművész kapta az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában