Almásy-kastély

2019.08.09. 08:31

Gyulára látogatott a pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója

Szonja Busling, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója Gyulán járt, ahol megtekintette az Almásy-kastély tárlatát.

A Magyar Kulturális Intézet hat éve nyitotta meg kapuit. Az intézmény nagy lépést jelent Magyarország számára a kínai kulturális térben való megjelenés vonatkozásában. Az intézet igazgatója, Buslig Szonja Andrea a kínai fővárosban dolgozik. Korábban mintegy tíz évig az ELTE Kínai Tanszékén oktatott, majd kulturális-diplomáciai feladatokat látott el Magyarország pekingi nagykövetségén – olvasható a gyulakult.hu-n.

A képen Buslig Szonja Andrea, mellette Prohászka Béla a Magyar Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és Fekete-Dombi Ildikó a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője látható /Forrás: az Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook-oldala, fotó: Incze László/

– Magyarország ezen szeletét érdemes mindenkinek megmutatni, mert a látogató nem csupán passzívan végigsétálhat a tárlók között, hanem kézzel foghatóvá, tapinthatóvá válik a kultúra és a magyar történelem, mindenki beleélheti magát. – fogalmazott a gyulai Almásy-kastélyban tett látogatásakor az igazgatónő. – Lebilincselő, a modern kor turistáját abszolút módon kiszolgáló kiállítást láthattam, tele olyan apró meglepetésekkel, amitől élővé válik a múlt. Olyan mintha egy időutazáson vettem volna részt, a kastély különböző korszakaiba léphettem be személyesen.

Azon kérdésre, hogy mik a tapasztalatai, Kínában kíváncsiak-e ránk, a kultúránkra, történelmünkre, úgy fogalmazott: minden tekintetben.

– Történelmünk és a kultúránk is érdekes a kínai ember számára, beleértve a gasztrokultúrát is, ami pedig kényes témának számít, mivel az étkezés központi szerepet tölt be az életükben. Igen válogatósak abban, hogy milyen más népek ételeit fogyasztják el – ismertette, kiemelve: a magyar konyha iránt fokozott érdeklődést mutatnak.

Buslig Szonja Andrea végül azt is elmondta, néhány héttel ezelőtt járt a családjával, gyermekeivel Gyulán, s már akkor magával ragadta a város hangulata.

– Minél többször jövök, annál inkább kitárulkozik ez a kis ékszerdobozként jellemezhető városka – tette hozzá végül.

 

Ezek is érdekelhetik