Galériával

2019.08.18. 18:59

Főzőversennyel és több bemutatóval is készültek a megyei vadász- és horgásznapon Sarkadon

Együtt töltötték a vasárnapot a Békés megyei horgászok és vadászok Sarkadon, az Éden-tavaknál. A megyei vadász- és horgásznappal indult az a programsorozat, amellyel azt ünneplik, hogy Sarkad 30 éve lett újra város.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Békés megye minden szegletéből érkeztek csapatok, egyesületek és társaságok a vasárnap második alkalommal megszervezett megyei vadász- és horgásznapra. A sarkadi programot főzőverseny és több bemutató színesítette.

– A Sarkadi Horgászegyesületet 1948-ban hívták életre cukorgyári és kendergyári munkások, azóta is folyamatosan működik, jelenleg 500 tagot számlál – mondta Sebestyén Mihályné elnök. Az egyesület a sitkai szivattyúteleptől az Anti úti tiltóig kezeli 3400 méteren a Bárkás-csatornát. A fő hal a ponty, de mindenféléből akadnak szép példányok a vízben, emeltek már ki 15 kilogrammos amurt és 9 kilogrammos csukát is. Tiszai-körösi jellegű halászlével, halgöccsel, halfasírttal, halkolbásszal, illetve újdonságként halpalóccal készültek a főzőversenyre.

Fotó: Lehoczky Péter

A több mint 800 taggal bíró Sarkadi Bárkás Horgászegyesület a sarkadi Éden-tavakat kezeli. A legkomolyabb fogás Molnár Gábor nevéhez kötődik, aki az Éden-tó I.-ből egy több mint 39 kilogrammos busát emelt ki tavaly. Debreczeni Gábor, az egyesület elnöke elmondta, 120 liter halászlevet készítettek a rendezvényen: a kellemes alapba a hal gerince és nyesedékek mellett vörös- és fokhagyma került. Kiemelte, miszerint plusz zsírt a halén kívül nem használtak. Kizárólag megyei alapanyagokkal főztek, paprikával, sóval és borssal fűszereztek.

Nagy volt a sürgés-forgás a Pelikán Vadásztársaság sátránál is, melynek elnöke, dr. Szabó Zoltán elmondta, a vadásztársaság közel 80 éves múltra tekint vissza, 7900 hektáron gazdálkodik Sarkadon és környékén. Zömében apróvadas területről van szó, fácánok és mezei nyulak akadnak szép számmal, de nagyvadak is jelen vannak, így őzek, dám- és gímszarvasok, vaddisznók. Hangsúlyozta, a környék földtulajdonosaival remek kapcsolatot ápolnak.

Egy közös kiállítás keretében fotókon keresztül nyerhettek betekintést a két sarkadi horgászegyesület életébe az érdeklődők, valamint több tucatnyi, javarészt arany- és ezüstérmes trófeát is szemügyre vehettek, mindegyiket Sarkad környékén ejtették el. Továbbá Bíró Fruzsina képeit szintén megnézhették, a természetfotós Sarkad környéki vadászatot örökített meg.

A megyei vadász- és horgásznapon több díjat adtak át. Gróf Nádasdy Emlékplakettet kapott a Peroktáv Vadásztársaság Szeghalomról, kamarai érdeméremmel jutalmazták Dian Jánost és dr. Szabó Zoltánt. Nimród érdemérmet vehetett át Balogh Elek, Tóth Győző, Isztin Ferenc, Szujó Zoltán, Diriczi Rózsa és Fekete László. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége díjazta Egeresi Istvánt, Sebestyén Mihályt, Schlett Árpádot, Such Györgyöt és Pintér Lászlót.

Egyre többen pecáznak; fácánokban és mezei nyulakban első Békés megye

A megnyitó beszédek során dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke ismertette: ma hazánkban 540 ezernél is több regisztrált horgász van – azaz minden huszadik magyar horgász –, egyre többen hódolnak a szenvedélynek.

A megyei vadászkamara és a megyei vadászszövetség elnöke, Hrabovszki János elmondta, Békés megye több tekintetben is országosan első, legyen szó a fácánok vagy a mezei nyulak számáról. Hasznosnak ítélte a kormányhivatallal való együttműködést.

Sarkad vizekben és vadakban is gazdag – mondta beszédében dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, kiemelve, a horgászok és a vadászok építik, védik a környezetet, sokat tesznek az élővilágért, általuk még többé válik a város.

A vadászok képesek a megújulásra – tette hozzá Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott, aláhúzva, a vadászok fegyelmezettek, szavahihetőek, gyorsan képesek reagálni.

Kiváló kezdeményezésnek értékelte dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hogy a horgászok és a vadászok együtt töltenek egy napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában