Békéscsabai közgyűlés

2019.08.15. 16:57

Elektromos hiba miatt gyulladt ki a malom

A tűz és a víz is napirendre került csütörtökön Békéscsabán a városi közgyűlés rendkívüli ülésén: kiderült, miért gyulladt ki három hónappal ezelőtt az István malom, és bár téma volt, az Alföldvíz Zrt. helyzetével kapcsolatban nem hangzott el szinte semmi. Arról is döntött a grémium, hogy újabb beruházás indulhat el: bicikliutat építenek a Szarvasi úti felüljárón.

Licska Balázs

Fotó: Imre György

Három hónappal ezelőtt gyulladt ki Békéscsaba egyik emblematikus épülete, az István malom. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, kapott egy felkérést, hogy egyeztessen a kormánnyal, vannak-e kormányzati szándékok az épülettel kapcsolatban. Jelezte: készül egy előterjesztés és ősszel tárgyalnak majd arról, milyen mértékű, jellegű segítséget nyújtson a kormány az István malom felújítására, az épület milyen közösségi célokat szolgálhatna.

– Többen kérdezték, miért nincs hír a tűzvizsgálati hatósági eljárás eredményéről – folytatta a politikus. Elmondta, arról csak a tulajdonosok kapnak értesítést. Azt azonban megosztotta, miszerint idegenkezűség nem merült fel, elektromos hiba okozta a bajt – ezzel lényegében cáfolta azokat a közösségi oldalakon is terjedő pletykákat, miszerint szándékos gyújtogatás áll a tűz hátterében.

Fotók: Imre György

Bár eredetileg úgy volt, hogy zárt ajtók mögött kerül terítékre az Alföldvíz Zrt. ügye, végül nyilvános ülésen tárgyalták a cég helyzetét – ugyanis a zárt üléshez kilenc szavazatra lett volna szükség, de csak heten voksoltak erre a változatra.

Érdemi információ viszont így sem hangzott el. Nagy László vezérigazgató elmondta, augusztus 20-át követően lesznek még tárgyalások, amelyek érdemben befolyásolhatják a képviselő-testület elé került előterjesztést. Ezért Szarvas Péter polgármester javasolta, hogy vegyék le napirendről a témát, amit elfogadtak. Nagy László hozzátette, augusztus 28-án lesz a cég közgyűlése – emiatt a városi grémiumnak is össze kell ülnie az előző napon.

Fejlesztésekről is szó volt a városi közgyűlés ülésén. Mivel eredményes volt a közbeszerzési eljárás, újabb beruházás indulhat el. A Szarvasi úton, a felüljárón kerékpárutat építenek, illetve ehhez kapcsolódóan hídépítési munkák is várhatók. A legkedvezőbb ajánlatot az egyes feladatokra a helyi Bólem Kft. adta, nettó 152 és 68 millió forinttal.

Tizenegy napirendi pontot tárgyalt nyilvános és zárt ülésen a békéscsabai közgyűlés

A Lencsési-lakótelepen lévő Napsugárovi és Manóvárovi korszerűsítésére egyelőre várni kell. Szarvas Péter polgármester ismertette: a városnak bruttó 120 millió forintot kellene biztosítania saját erőből, hogy megvalósulhasson a beruházás. Ezért most a közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, újabb és nyílt eljárást folytatnak le.

– A Lencsési-lakótelepen három óvoda található, a Zöldovi már megújult – jelezte dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP). Kérte, semmiféleképpen ne álljanak el a projekttől, az önkormányzat, a képviselő-testület legyen elkötelezett a másik két óvoda korszerűsítése iránt, persze a lehetőségek függvényében – erre egyhangúlag rábólintott a grémium.

Téma volt a buszközlekedés is

Pályázatot ad be a város, a helyi közösségi közlekedési feladatok ellátására igényelhető támogatás – erről szintén döntött a képviselő-testület. Az előterjesztés szerint az önkormányzat tavaly nettó 220 millió forintot biztosított a volántársaságnak, a DAKK Zrt.-nek a tömegközlekedés biztosítására.

Szarvas Péter polgármester Takács Péter (LMP) mondataira reagálva fontosnak nevezte, hogy minél jelentősebb támogatást kapjon a város, az elmúlt években 14-15 millió forintnyi segítségben részesült. Takács Péter (LMP) azt is szorgalmazta, hogy korszerűbb buszok járjanak Békéscsabán, ebben kérte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) segítségét is.

A pénzügyi bizottság elnökeként kért szót dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP). Elmondta: kiírták a pályázatot, és a jelentkezők közül választják ki azt a céget, amely jövő évtől szállíthatja az utasokat a városban, biztosíthatja a tömegközlekedést. Nem rejtette véka alá, miszerint vélhetően az önkormányzatnak több pénzt kell áldoznia minderre.

Percről percre tudósításunkat a békéscsabai rendkívüli közgyűlésről ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában