Igazságszolgáltatás

2019.07.12. 10:35

Idén is megünnepelték a Bíróságok Napját Gyulán

A Gyulai Törvényszéken csütörtökön ünnepséget rendeztek a Bíróságok Napja alkalmából, amelyet a Békés megyei bíróságok vezetői mellett a társszervek képviselői is megtiszteltek jelenlétükkel.

A Bíróságok Napját 2001 óta ünnepeljük minden év július 15-én Ez egyúttal munkaszüneti nap is a bíróságokon.

Az idei évben megrendezett ünnepség jelentőségét emelte az is, hogy éppen 150 évvel ezelőtt, július 15-én hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket.

Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást.

Beküldött fotó

Az ünnepséget dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: a Gyulai Törvényszék legfontosabb küldetése, hogy biztosítsa Békés megye lakossága számára a pártatlan, szakszerű és időszerű igazságszolgáltatást.

Elnöki pályaművének mottójára – amely a „Tradíció és innováció” – utalva hangsúlyozta a hagyományok követésének és az elkerülhetetlen fejlődésnek a szükségességét, továbbá e kettő közötti összhang megteremtésének fontosságát.

Köszönetét fejezte ki a bírósági dolgozók felé színvonalas munkájukért és a kiemelkedő eredményekért, valamint a társszervek képviselői felé az igazságszolgáltatási munka terén nyújtott szakmai együttműködésért. Rámutatott arra is, hogy ez még inkább a középpontba kerül olyan időkben, amikor az eljárási törvények mindkét ügyszakban párhuzamosan mennek át komoly változásokon.

A Bíróságok Napján megrendezett ünnepség keretében heten vettek át elismerést a bírósági szervezet érdekében végzett kiemelkedő és értékes szakmai tevékenységükért – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában