Békéscsaba

2019.07.18. 06:55

Erősítik az István malom falait: hamarosan megindulhat a forgalom

Az István malom szinte napra pontosan két hónapja égett le, azóta tart az épület falainak stabilizálása, és a Gőzmalom tér lezárása. A malomnál jelenleg is munkálatok folynak. A tervek szerint hamarosan végeznek azokkal a feladatokkal, melyek ahhoz szükségesek, hogy az elzárt részeken is megindulhasson a forgalom.

Busi Ottó

A városkép illusztris épülete május 21-én délután égett le. A tulajdonosok a malom falainak megmentését helyezték előtérbe, és lényegében azonnal léptek: megkezdődtek a stabilizálás érdekében a munkálatok.

Ezek jelenleg is tartanak, de az érintettek elmondása alapján közel a cél. Hamarosan végeznek azokkal a feladatokkal, melyeket az illetékes hivatal határozott meg annak érdekében, hogy a lezárásokat feloldhassák, és ismét megnyílhasson a forgalom a Gőzmalom tér egészén.

Két hónapja van lezárva a Gőzmalom tér, de hamarosan megindulhat a forgalom /Forrás: MW archív/

Korábban a megyei kormányhivatal úgy tájékoztatott bennünket, hogy addig, amíg nem szűnik meg a veszély, a forgalom elől le lesz zárva a Gőzmalom tér. Hangsúlyozták: akkor indulhat meg újra a forgalom, ha a statikus szakértő véleménye alapján a falak kidőlésének veszélye már nem áll fenn, illetve, amennyiben a toronyépület megmaradt faszerkezetét elbontják.

A napokban Szarvas Péter, a város polgármestere tájékoztatott egy nyílt ülésen arról, hogy Hégely Sándor, a malom tulajdonosainak képviselője szerint még nem ismert a tűzvizsgálati eljárás lezárulta, eredménye. A városvezető elmondása szerint jelenleg a falak megerősítése, stabilizálása zajlik.

Mint Szarvas Péter közölte, a közlekedés korlátozásának feloldásáról a járási hivatal dönthet.

A tér lezárása a legutóbbi tégla és tűzfalbomlás miatt fennmarad, de a városvezető úgy vélte, még a nyári időszakában megnyílhat a tér, és a gyalogosforgalom is elindulhat. Pontos információk azonban még nincsenek a feloldásról – tette hozzá a polgármester.

Hégely Sándor kérdésünkre elmondta, a falak megerősítése lényegében elkészült: napokon belül elhelyezik az utolsó acélgerendákat is. Hozzátette, a torony és a fal felső peremét úgynevezett raschel hálóval fedik be, annak érdekében, hogy a szél ne tudja elbontani azokat. Ezzel várhatóan még a héten végeznek. A malom belsejét pedig időközben kitakarították.

Bánfi Ádám statikus, aki a malom megerősítésén dolgozik, elárulta, a kormányhivatal július 25-éig adott időt azokra a feladatokra, amelyek elvégzése után a közterület lezárásának feloldása megszűnhet. Hozzátette, a munkálatokkal haladnak, a Gyulai út felőli, déli fal megtámasztásához szükséges gerendákat pénteken helyezik be, az összes többi már a helyén van.

– A raschel hálót pedig már elkezdték felrakni az épületre a szakemberek. Erre azért van szükség, hogy az épületen található bádogdarabok, és a meglazult vakolat ne hullhasson a mélybe – részletezte a szakember.

A statikus elmondása alapján ezek a munkálatok hiányoznak még ahhoz, hogy az épület megfeleljen a hivatal által támasztott elvárásoknak. A feladattal Bánfi Ádám szerint jövő héten végeznek. Ezután olyan feladatok következnek, melyek a közterületet nem veszélyeztetik, többek közt a liget felőli oldalon az épület belsejében egy meggyengült acélfödémet kell elbontani.

A szakember kitért a malom melletti silóépületre is – ennek tetejére terjedt át a tűz – ezt időközben biztonságossá tették, a tető megégett részeit eltávolították, a falat pedig megerősítették. – Ezért is szűnt meg azon a részen, a köztér lezárása – tájékoztatott Bánfi Ádám.

Az élmény kerülne a középpontba

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője korábban elmondta, a malomtűz után egyeztetett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki nem vettette el azt a gondolatot, hogy a kormányzat valamiféle módon támogassa az épület helyreállítását. A képviselő megjegyezte: az ügyben Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral is tárgyalásokat folytattak.

Herczeg Tamás elárulta, korábban a tulajdonosokkal együtt az épület közösségi célú hasznosítását tervezték, melyet a tűz megállított. Később az országgyűlési képviselő azt is elárulta, hogy a tervek szerint milyen funkciót szánnának a malomnak. Mint kiderült, egy gabonaipari és húsipari múzeumot, egy kulturális élményközpontú teret szeretnének kialakítani állami vagy önkormányzati fenntartással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában