Ausztrál Nap

2019.07.21. 11:25

Egy darab Ausztráliát hoztak el Dánfokra

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az immáron hagyományosnak számító Ausztrál Napot szombaton Békésen. Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének programján Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács és csapata hungarikum gulyáslevest készített, az eseményre ellátogatott a Sydney-ben mintegy három évtizeden keresztül cukrászként dolgozó Gerecs Károly, s persze az egyesület programismertetése sem maradt el.

Papp Gábor

Csodálatosan finom volt az ebéd és egészen remek a hangulat – értékelte a programot Gerecs Károly. A jó kedélyű, közvetlen férfi elmondta, kőbányai származású és 1986-ban ment ki Ausztráliába.

Gerecs Károly és Juhász Zoltán, a két cukrászszakember természetesen Ausztráliáról is egyeztetett

– Akkor más idők jártak – fogalmazott. – Nem lehetett csak úgy utazni, én viszont szerettem volna világot látni. Emellett egy barátom már kint volt a távoli országban, és neki bejött. Úgy gondoltam, megpróbálom. Kezdetben azt terveztük, hogy csak pár évet maradunk, de a gyerekek nőttek, és úgy éreztem helyesnek, ha biztosítjuk számukra az állandóságot. Gerecs Károly elárulta, hogy lánya 3, fia 6 éves volt, amikor kiutaztak. A cukrász szakember a Sydney-i tengerparton dolgozott egy cukrászdában, ahol – milyen érdekes is a sors – magyar főnöke volt.

Fotók: Gazsó János, GA-Pix

– Európai süteményeket árultunk, aminek a fele magyar édesség volt – árulta el kérdésünkre. – Több mint harminc év után nyugalomba vonultunk, és egy időre eljöttünk Magyarországra. Zila László, akinek cukrászdája van Pestszentlőrincen kapcsolatban áll a békési szervezőkkel, és rajta keresztül hívtak meg a szombati programra.

Gerecs Károly elmondta, korábban csak Gyulán töltött több időt a megyében, de – tette hozzá – nagyon megtetszett neki Békés, a Körössel körülölelt különleges táj.

A cukrász is utalt a menü nagy sikert aratott főfogására, a hungarikum gulyáslevesre, amit Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke készített nem akármilyen személyiségekből álló csapatával. Segített a főzésben dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa, Mikulán Róbert, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellári tanácsadója és Alföldi Károly, a Csabai Jövőért Egyesület elnöke.

Prohászka Béla kérdésünkre elmondta, a gulyásleves marhahúsból, mangalicazsírral, szegedi fűszerpaprikával, makói vöröshagymával, burgonyával, répával, zöldséggel, csipetkével készült gulyáságyúban.

Juhász Zoltán, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a szervezet annak idején a barátság jegyében született. Ezzel utalt arra, hogy az egyesület a saját lehetőségei között a kezdetektől igyekszik tenni a két nép, illetve az Ausztráliában élő magyarság és az anyaország kapcsolatainak elmélyítése érdekében.

Juhász Zoltán kitért arra, hogy tevékenységüket a közelmúltban tovább bővítették, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára. A teljesség igénye nélkül defibrillátor beszerzésében játszottak kiemelt szerepet, támogatták a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt és a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályait is.

Folytatják a jótékonyságot

Az egyesület terveiről is beszámoltak a szombati eseményen. Mint megtudtuk, első idei nagyrendezvényüket, a II. Ausztrál Jótékonysági Estet szeptember 28-án tartják majd a békési sportcsarnokban. Az est fővédnöke magyar részről dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, ausztrál részről dr. Brendon Charles Hammer Ausztrália bécsi nagykövete lesz. A bevételt, ahogy egy évvel ezelőtt is, a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályainak ajánlják fel. Tavaly egymillió forinttal járultak hozzá ilyen módon a legkisebbek gyógyulásához.

November 23-án, Bécsben tartják meg az International Festival Bazaar elnevezésű programot, ami a világ egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye. Az egyesület már tavaly is részt vett az eseményen, a Juhász Zoltán által készített Aboriginal, vagyis ősi ausztrál motívumokkal díszített torták óriási sikert arattak. A tíz darab finomság alig egy óra alatt elfogyott. Egyébként a szombati ebéd kísérőjeként felszolgált rétes is Juhász Zoltánék munkáját dicséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában