ünnepség

2019.06.27. 18:30

Semmelweis Ignácra emlékeztek a gyulai kórházban

Semmelweis napi ünnepséget tartottak csütörtökön Gyulán, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában. A rendezvényen immár hagyományszerűen adták át az egészségügyi dolgozóknak a Libor díjat és a kórházi kitüntetéseket, kinevezéseket.

V. E.

Az eseményen elsőként dr. Becsei László főigazgató főorvos mondta el köszöntőbeszédét. Gondolataiban először Semmelweis Ignácról emlékezett meg, majd felidézett néhány emlékezetes pillanatot 2018-ból, amikor az anyák megmentőjének 200. születésnapját ünnepelték intézményükben.

A továbbiakban a kórház elmúlt évéről tartott beszámolót, amelyről kifejtette, hogy rendkívül mozgalmasan telt, és rég várt tervek valósulhattak meg alatta. Ezen belül kitért a gyermekosztály központi épületbe (Semmelweis tömb) való beköltözésére, amiről elmondta, hogy egy több évtizedes álom válhatott valóra általa. Hozzátette, ezzel együttesen szülészeti-, és nőgyógyászati osztályuk is megújulhatott, hogy egységes arculatot kaphasson a három részleg. A fejlesztések sora azonban ezzel nem fejeződött be, hiszen az említett szervezeti egységek a közeljövőben az eddigi mintegy 80 millió forintos eszközbővítésen túl további 160 millió forintos műszerállományt kaphatnak.

A szerző felvétele

A főigazgató főorvos beszéde után a rendezvény díszvendége, prof. dr. Papp Zoltán tartott megemlékezést Semmelweis Ignácról, amelyben az orvos életéről és munkásságáról saját maga által felkutatott és összegyűjtött történeteket hallgathatta meg a közönség. Előadásából kiderült, több okból is nagy érdeklődéssel van a világhírű doktor iránt: egyrészt azért, mert lényegében elődjének nevezheti – hiszen mindketten ugyanazon egyetemen oktattak, és hasonlóan kaphatták meg tanári tisztségüket -, másrészt pedig azért, mert számos kérdőjel van mai napig sorsában.

A megemlékezés után a dr. Libor János díjak átadása következett. A gyulai képviselőtestület által 2018-ban alapított egészségügyi dolgozók munkáját elismerő kitüntetést elsőként dr. Fodor Zsuzsanna főorvos vehette át dr. Görgényi Ernő polgármestertől. Majd a városvezető további két kórházi munkatársnak, dr. Liechtenstein-Zábrák József osztályvezető főorvosnak, és Adamcsákné Plentri Edit adta át az elismerést.

Az önkormányzati után pedig az intézményi elismerések átadása következett. Kórházért kitüntetést vehetett át idén dr. Becsei Lászlótól Szilágyi Imréné főnővér, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály-, és a szülészet-nőgyógyászati osztály kollektívája.

Főigazgatói dicséretben részesült: dr. Takó Csaba szakorvos, Balogh Csaba Ádám diplomás ápoló, Debreczeni Irén orvosírnok, Jova Ibolya gyógyszerellátási szakasszisztens, Juhász- Aufmuth Zsuzsanna főnővér, Juhász Edit orvosírnok, Kiss Ildikó orvosírnok, Kovács István műtőssegéd, Kovácsné Kóti Anikó segédápoló, Nagy Edina ápoló, Schneider Lászlóné főnővér, Gyúróné Krész Rozália adminisztrátor, Kiss Klára osztályvezető, Mészáros István villanyszerelő, és Szatmári István műszerész.

A továbbiakban a kinevezéseket adta át dr. Becsei László. Főorvosi címet kapott Dr. Laduver Anita, Dr. Mózes Katalin, és Dr. Orvos Gábor. Adjunktus lett: Dr. Deák Botond, Dr. Geller Csaba, és Dr. Martyin György. Végül pedig a véradó dolgozókat köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában