beruházás

2019.06.11. 19:55

Megyénkben is tovább fejlesztették az aktív vízi turizmust

Befejeződtek a Bejárható Magyarország Program Alsó-Tisza és Körösök menti aktív vízi turizmust érintő fejlesztései. Ennek a programnak köszönhetően több mint harmincmillió forintos fejlesztés érkezett Békésre, de több településen valósultak meg jelentős beruházások.

Papp Gábor

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) négy évvel ezelőtt új sportágfejlesztési stratégiát fogadott el, amelyhez számos fejlesztés kapcsolódott, kapcsolódik – tudtuk meg Kálmán Tibortól, Békés alpolgármesterétől, az MKKSZ Alsó-Tisza és Körös régiót képviselő elnökségi tagjától.

Mint korábban elmondta, az elképzelés lényege, hogy a sportág a következő évtizedekben már nemcsak arra törekszik, hogy olimpiai és világbajnokokat neveljen, hanem a sikerek megtartása mellett egyre több figyelmet fordít a szabadidősportra is, ezzel tovább növelve a kajak-kenuzás ismertségét, népszerűségét és társadalmi elfogadottságát.

Kálmán Tibor kiemelte, a magyar kormány európai uniós forrásból az egész országban mintegy kétmilliárd forintot szán az aktív vízi turizmus fejlesztésére.

A felvételen Kálmán Tibor alpolgármester /Fotó: Gazsó János/

– Azért, hogy az Alsó-Tisza és a Körösök is bekerüljön a programba, komoly munkára volt szükség – ecsetelte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség régiónkért felelős elnökségi tagja. – A program gesztora a MKKSZ, amely – ahogy említettem – az utóbbi időben erőteljesen nyitott a szabadidős tevékenységek, így a vízi turizmus minél szélesebb körben történő elterjesztése irányában.

Hozzátette: a fejlesztés a mi régiónkban befejeződött. Összesen mintegy 400 millió forint értékben valósultak meg beruházások tíz településen Békéstől, Gyulán át egészen Szegedig.

Az alpolgármester kifejtette, Békésre a harmadik legnagyobb összegben, több mint 30 millió forint értékben érkeztek eszközök: két darab tízszemélyes sárkányhajó, túra kajakok, túra kenuk, ezekhez lapátok, mellények, egy motoros-szállító utánfutó, egy túrahajó-szállító utánfutó, egy túrakísérő motoros hajó motorral és felszereléssel. A program részeként befejezték a régi fémvázas-faszerkezetes stégelemek cseréjét, amit modernebb és sokkal könnyebben kezelhető, leszedhető és összeszerelhető műanyag elemekre cseréltek. A Békési Kishajókikötőbe érkezőket mostantól a komfortérzetet növelő mosdót, toalettet is magába foglaló szaniterkonténer ugyancsak várja.

Kálmán Tibor kitért arra, hogy a megyében hat településen, Gyulán, Sarkadon, Doboz-Szanazugban, Békésen, Köröstarcsán és Gyomaendrődön nyílt lehetőség a vízitúra-megállóhelyek fejlesztésére. Emellett Kunszentmárton, Csongrád, Algyő és Szeged is érintett volt a beruházásokban. Építkezési munkálatok zajlottak Doboz-Szanazugban, Gyomaendrődön és Csongrádon.

A munka pedig beérni látszik, hiszen az idei vakáció alatt az ország számos tájáról minden eddiginél több gyermek és fiatal látogat el Békésre, illetve megyénkbe, hogy megismerje a Körösök különleges tájait. Idén már huszonnyolc osztály érkezik Dánfokra. Az érdeklődést jól jellemzi, hogy gyakorlatilag a nyári időszakra biztosított valamennyi lehetőség betelt az úgynevezett VíziVándor Tábor kertében.

Folytatódhat a program

Kálmán Tibor elmondta, hogy a fejlesztéseket a „Bejárható Körösök” Program viszi tovább, amely a vízi mellett a kerékpáros és gyalogos turizmus élénkítését célozza. A Felső-Tiszán tesztjelleggel beindított lakóhajó program pedig sikeresség esetén szintén a Körösök mentén folytatódhat a közeli jövőben, térségünkbe vonzva a vízi turisztikára nyitott, a természeti értékeinkre kíváncsi hazai és külföldi vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában