Békés megye

2019.06.21. 11:25

Egyelőre még várni kell a magyar dinnyére

Késik a magyar dinnye, a változékony, csapadékos május és június következtében még várniuk kell a fogyasztóknak a mézédes, szabadföldi medgyesi, apácai, gerendási, kunágotai dinnyékre.

Csete Ilona

Gšcz? M‡ty‡s dinyetermel? Medgyesegyh‡za hat‡r‡ban nŽzi a termŽst

A gazdák életét jelentősen megnehezítette a májusi időjárás, helyenként akár 300 milliméter csapadék is zúdult a területekre. A hűvös idő és a sok csapadék együttesen megállította a növények fejlődését. A vizes területek miatt pedig egyes helyek megközelíthetetlenné váltak, a tervezett földmunkák is eltolódtak, néhol két héttel is. Az alagútfóliák kitakarását május végéig halogatták. A szabadföldi dinnyék ültetése is tolódott – tudtuk meg a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivőjétől.

Göcző Mátyás Medgyesegyháza határában termeszt dinnyét /Fotó: Imre György/

– A júniusi napsütés ellenben meghozta a várt eredményt. A napsütés hatására a növények szépen fejlődésnek indultak, mára már öklömnyi 1–4 kilós görögdinnyék bujkálnak a lombozat alatt. Egyelőre a formákból, a fejlődés üteméből és fejlettségi állapotokból úgy látjuk, hogy a minőséggel nem lesz gondunk – tájékoztatott Horváth Vivien.

A sárgadinnyések a fóliaházak alatt már csipegetik a területeket, várhatóan a magyar dinnyeszezon így hivatalosan a sárgadinnyével indul. – Mennyiségben június utolsó hetével számolunk: ekkortól már el tudjuk látni sárgadinnyével az áruházakat is, így bízunk benne, hogy csökken az import mennyisége. A görögdinnye szezonja július 10-ei indulást jelent a piacokon. 2018-hoz képest – ami extrém korai volt – csúszunk, de összességében az indulás nem marad el a sokéves átlaghoz képest. Áruházi mennyiség július 15-től várható – tette hozzá.

Megviselte a dinnyeföldet az özönvíz

Nincs két egyforma szezon, de lassan azt kell megállapítaniuk a dinnyetermelőknek, hogy nincs két egyforma nap sem a növény fejlődésének az időszakában. Ezt megtapasztalták csütörtökön is a medgyesiek. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke az özönvízszerű időjárási helyzet következményeiről elmondta, területeikre egy órán át tartó, megítélésük szerint 100 milliméternél is több csapadék zúdult csütörtökön délután.

– Csak végletek vannak. Vagy szikrázó napsütés, nagy meleggel, vagy viharos időjárási helyzet. Ez utóbbiban volt most részünk. Voltak a dinnyetermelőknek érintett területeik, ahol a borsónyi nagyságú jég a dinnyelevelek szárait eltördelte. Növényélettani szempontból jelenthet ez majd a folytatásban gondot. Annyira sok vízzel érkezett a jég, hogy a dinnyén minimális az esztétikai sérülés – mondta a szakember.

Ahol szépen növekszik a növény, már 4-5 kilós, július első napjaiban kerülhet a fogyasztókhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában