bemutató foglalkozás

2019.05.09. 06:55

Nemzetközi képzőművészek jártak Csabán, a Jankayban

A nemzetközi szinten is elismert Rostás Bea Piros DLA szobrász és Andreja Jovic szerb illusztrátor, grafikusművészek tartottak bemutató foglalkozást a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában szerdán. Az ötödik osztályos tanulók angol nyelven kaptak instrukciókat arra vonatkozóan, hogy miként nyúljanak az ecsethez, vagy éppen a szobrászkéshez.

Balázs Anett

Nem is okozott gondot a diákoknak, hogy értelmezzék a hallottakat, hiszen az intézményben nap mint nap elmélyíthetik tudásukat az angol nyelvi ismeretekben. A diákok a foglalkozás elején választhattak, hogy a festőállvány mögé ülnek, vagy kötényt akasztanak a nyakukba az agyagozáshoz.

Fotók: Imre György

A képzőművész házaspár, miután több országban is tevékenykedett, hazaköltözött Egerbe. Ott A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely néven létrehozták művészeti intézményüket, amely valójában egy úgynevezett mozgóiskola, ahol azt a szellemi hátteret és gyakorlati tudást próbálják átadni, amelyet a nagyvilágban személyesen tapasztaltak meg és gyűjtöttek össze.

– Szobrászatot, grafikát, festést tanítunk, de nem úgy, ahogyan az általában a rajzórákon szokás. Klasszikus technikákkal és anyagokkal dolgozunk, viszont modern eszközökkel. A mai napra agyagozással, festéssel készültünk. A legkedveltebb tevékenység a faragás sajnos most nem fért bele az időbe – árulta el Rostás Bea Piros. Teszik mindezt angol nyelven, hiszen mindketten öt-öt, ketten együtt hét különböző nyelven beszélnek.

A házaspár a Jankay Közalapítvány és a német nemzetiségi önkormányzat támogatásával, valamint Baji Miklós Zoltán jóvoltából látogatott a békéscsabai iskolába. A képzőművészek egy egri fesztiválon találkoztak, majd később barátságot kötöttek. Ennek alapja, hogy mindhárman hasonlóan gondolkoznak a gyerekek művészeti képzését illetően.

– A gyakorlati tudást adjuk át, és nem az a lényeg, hogy a diákok milyen szinten teljesítik a feladatot, hanem az a cél, hogy élvezzék az alkotás folyamatát. Ilyenkor felszabadulnak a gyerekek és nagyon kevés instruálással csodákat hoznak létre – fejtette ki Baji Miklós Zoltán.

Tirjákné Prisztavok Ágnes az iskola igazgatója úgy véli, a gyerekeknek fontos megtapasztalni a felnőtt művészek által közvetített értékeket.

– Ez egy olyan lehetőség, amikor a „nagy” művész a „kis” művésszel találkozik és ami kiemelten fontos, hogy mindez angol nyelven zajlik. Alsó tagozatban a gyerekek megismerkedtek a rajzzal angolul, tehát a kommunikáció jól működik a művészet terén is. Bízunk benne, hogy élményekkel gazdagon térnek haza a diákok és a művészek is – hangsúlyozta Tirjákné Prisztavok Ágnes.

Rostás Bea Piros tevékenységét keleten, Kínában, Indiában és Törökországban is nagyra becsülik, utóbbi országban szerezte meg a doktori címet is. Az elmúlt 15 évben 50 nagyméretű köztéri kő szobrot faragott a világ számos pontján, és két monumentális terrakotta szoborcsoportot alkotott.

Férje, Andreja Jovic mesekönyvek illusztrálásával foglalkozik. A házaspár munkásságát a Békés Megyei Könyvtárban működő Kollaborban is bemutatta a délután folyamán, ahol előadásukban többek között szó esett túlélési stratégiákról, technikai lehetőségekről, a modern világgal való kommunikációról, nemzetközi pályázatokról, szimpóziumokról, kiállításokról és tanításról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában