mentők

2019.05.17. 17:28

Gyerekek százai jártak a gyulai mentőállomáson

Nyílt napot és ünnepi állománygyűlést tartottak pénteken a gyulai mentőállomáson. Délelőtt mintegy kétszáz óvodás és általános iskolás látogatott el az intézménybe, hogy testközelből ismerje meg a mentők munkáját, délután pedig elismerések is gazdára találtak a mentők napja alkalmából tartott eseményen.

Papp Gábor

Évek óta hagyomány, hogy a mentők napjához kapcsolódva lehetőséget adunk minden érdeklődőnek, elsősorban a gyerekeknek, hogy megismerjék a munkánkat – nyilatkozta Schneider László, az Országos Mentőszolgálat DAR Gyulai Mentőállomásának állomásvezető mentőtisztje. Mint elmondta, fontosnak tartják, hogy a látogatók ne csak egy-egy éles szituációban, hanem a mentőállomáson, élethelyzetben láthassák a munkájukat. A mentők a szabályok szerint csak akkor hagyhatják el az intézményt, ha feladatuk van, így ez a program különleges helyet foglal el az év során.

Az érdeklődők a mentőállomás munkáját is megismerhették

A nyílt napon óvodások, általános iskolások és középiskolások keresték fel a létesítményt, ahol megnézhették belülről a mentőautót, annak felszerelését. Megtapasztalhatták, hogy milyen fontos a stabil szállítást biztosító vákuummatrac, illetve elsajátíthatták az alapfokú újraélesztés és a stabil oldalfekvés mikéntjét is.

Schneider László kérdésünkre megerősítette, a szokásoknak megfelelően a mentőautónak volt a legnagyobb sikere, de a gyerekek, fiatalok valamennyi ismeret iránt érdeklődtek, sőt, voltak olyan diákok a Göndöcs középiskolákból, akik már az újraélesztés lépéseivel is tisztában voltak.

Fotók: Lehoczky Péter

A mentők napja alkalmából kilencedik alkalommal tartottak ünnepi állománygyűlést délután, amelyen dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos és dr. Zentay Attila regionális igazgató köszöntötte a szakembereket. A múlt hétvégi szegedi ünnepségen regionális igazgatói dicséretet vehetett át Horváth Attila mentőtiszt, míg a tegnapi gyulai eseményen Fodor József mentőtiszt részesült hasonló elismerésben. Az állomás munkatársai által megszavazott Mi díjunkat ebben az évben Bakonyi József gépkocsivezető és Varga Dávid mentőtiszt érdemelte ki.

Civil segítőknek is megköszönték

Szintén hagyomány, hogy ilyenkor megköszönik azoknak a külsős személyeknek is a segítségét, akik sokat tesznek a mentőállomásért. Ezt az elismerést Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Kiss József, a Kék Lámpa Egyesület elnöke és Horváth Éva, a Gyulai Mentőalapítvány kuratóriumának elnöke vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában