ünnepség

2019.05.04. 16:01

Felszentelték a tarhosi templom harangjait

Ünnepélyes keretek között szentelték fel, majd állították üzembe a közelmúltban felépült tarhosi templom nagyharangját és lélekharangját szombaton délelőtt.

P. G.

A templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában épült meg, ugyanakkor – mint azt Kürti Sándor polgármestertől megtudtuk – a harangokat közadakozásból szerezték be.

Kürti Sándor elmondta, összesen 128-an, tizenkét vállalkozó és száztizenhat magánszemély adakozott. A vállalkozók mintegy 2,4 millió forinttal, a magánszemélyek 1,4 millió forinttal támogatták a nemes célokat, így összesen több mint 3,8 millió forint jött össze. Ebből az összegből szerezték be a két harangot, a templom óráját, és az adományok nagyban hozzájárulnak a templom környezetéhez tartozó terület felújításához, a kültéri világítás kialakításához.

Beküldött felvétel

A szombati eseményen beszédet mondott Kovács Péter püspöki helynök, majd az egyházi személyiség szentelte, illetve avatta fel a harangot.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte a pillanatot, amikor megszületett a templom építésének ötlete.

– Kürti Sándor polgármesterrel úgy gondoltuk, nagyon fontos lenne, hogy Tarhoson is legyen egy hely, egy kis templom, ahol imádkozni lehet – tette hozzá. – Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az elképzelés mellé állt, így megszülethetett a templom. Dr. Kovács József kitért arra, hogy az ország egyik legjobb tervezője, a tarhosi templomot is tervező, Lipcsei Gábor és az egyházmegye főépítésze gyorsan megtalálták a közös hangot, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a település életében fontos fejlesztés megvalósuljon. Mint mondta, a templom ökumenikus jelleggel működik majd, hiszen többféle felekezethez tartozó ember él a községben. A harangokat Gombos Miklós harangöntő mester készítette. Az ünnepséget követően meg is szólaltak a templomharangok.

Az új Árpád-házi Szent Erzsébet templomot május 11-én, szombaton 14 órától avatják fel szentmise keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában