Magyarország tortája

2019.05.16. 14:10

Döntősök között a Körös-menti egres

A Magyarország tortája döntősei között egy gyomaendrődi cukrászlány tortája, a Körös-menti egres, amelyre már most nagy a kereslet, ám azt csak az augusztus 20-ai eredményhirdetés után kóstolhatja meg a nagyérdemű. Mészáros Györgyi két éve szerezte meg a mesterséget, először indult a megmérettetésen, és cukormentes tortája máris az első öt között remekel. A finomság tökéletesítésében Tímár Attila mesterszakács segédkezett.

Balázs Anett

fbt

A Magyarország tortája versenyt tizenharmadik alkalommal rendezik meg idén. Mészáros Györgyi évek óta figyelemmel követi a felhívást, a mostani alkalommal érett tetté benne a gondolat, hogy benevez a versenyre.

– Hatalmas köszönet a lehetőségért Tímár Attilának és a gyomaendrődi Tímár Panziónak. Jólesett bizalmat kapni egy szakmájában kiemelkedő séftől. Nagyon jó érzés Gyomaendrődöt képviselni. Ott nőttem fel, és mamám kertjében millió szem egrest szedtem. Ugyan az volt a legkisebb bokor, de nekem annál nagyobb kedvencem. Édes és savanyú egyben. Aki szereti a kihívásokat, annak csodálatos alapanyag. A gyömbér különleges ízét a lime és a citrom frissességével ötvöztem, majd mindezt megédesítettem, és egy kis joghurttal könnyűvé tettem. És ki nem szokta epedve várni a bodzafák virágzását, hogy végre egy jó frissítő limonádét készítsen a friss szörpből? Ezt az érzést szerettük volna megeleveníteni a tortában olyanok számára is, akiknek figyelni kell, milyen édességgel kényeztetik magukat – idézte fel Mészáros Györgyi a torta elkészítésének folyamatát.

Mészáros Györgyi sikert aratott a Körös menti egres tortájával

A Magyarország cukormentes tortája pályázatot nyolcadik alkalommal hirdették meg, az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével. Mészáros Györgyi valójában mindkét kategóriában egy-egy tortával nevezett, végül örül, hogy ez a változat jutott tovább, hiszen, mint mondta, így olyanok számára is alkothat, akiknek szinte minden apró összetevőre figyelni kell, ha édességet szeretnének fogyasztani.

Tímár Attilával régóta jó barátságot ápolnak, a mesterszakács éttermében sokszor megfordultak családjával, így nem volt kérdés, kinek a szakmai segítségét kéri a torták alkotásakor.

– Mindig örömmel támogatom az olyan fiatal tehetségek munkáját, mint amilyen Györgyi is. A próbasütést követően tettem javaslatokat arra, hogy az ízek, komponensek hogyan tudnak a legjobban érvényesülni, harmonizálni egymással. A névadásban is próbáltam célozni arra, hogy hasznos lehet, ha a tájegységre jellemző elnevezést kap a készítmény. Mivel Békés megyéből ez idáig nem nagyon volt torta, amely a Magyarország tortája pályázaton képviseltetett, ezért úgy gondoltuk, hogy az erre a vidékre jellemző egres jó választás lehet – fogalmazott Tímár Attila.

Büszke, hogy döntős lett a Körös menti egres, amely már így is óriási eredmény egy cukrász életében, és bíznak abban, hogy sikerrel járnak a végső megmérettetés alkalmával is. Amióta kitudódott az eredmény, sokan szerették volna megkóstolni, sőt, megrendelni a finomságot, de a verseny szabályai szerint csak az augusztusi eredményhirdetés után tudnak eleget tenni a felkéréseknek.

Jól fogyott az első példány

Mészáros Györgyi bár marketing tanárszakon tanult, időközben rájött, hogy a sütemények elkészítésének tudománya mindig is jobban érdekelte. Már az egyetemi évek alatt is, amikor egy étteremben dolgozott, folyamatosan a cukrászok körül sertepertélt. Majd amikor Londonban egy hotelben kapott munkát, szintén azt vette észre, hogy többet van a cukorművesek között, mint a saját munkaterületén. Ekkor döntött úgy, hogy hazatér, és kitanulja a szakmát. Jelenleg Bécsben tökéletesíti tudását.

A Körös-menti egres prototípusát a gyomaendrődi Tímár Panzióban készítették, és annyira jól sikerült, hogy a mesterszakács és családja az utolsó morzsáig eltüntette a finomságot. A végső győzteseket augusztus 20-a előtt hirdetik ki. Mészáros Györgyi elmondta, addig még jó néhányszor elkészíti az édességet, mivel a piskóta receptjén kell kicsit dolgoznia, hogy például a gluténra allergiásak is fogyaszthassák, mert visszajelzése szerint van, aki évek óta nem tudta megkóstolni az ország tortáját az ételérzékenysége miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában