galériával és videóval

2019.05.11. 12:04

Áteveznek a három városon a túrázók

Elkezdődött a Három Város Teljesítménytúra szombaton délelőtt. Az első nap a vállalkozó kedvű sportemberek a hosszabb távon, Gyuláról Békéscsabán át Békésig eveznek az Élővíz-csatornán, a rövidebb távot választók Békéscsabáról Békésig jutnak el a vízen. Vasárnap gyalogos és kerékpáros túrával folytatódik a program.

P. G.

A szombat reggel elrajtolt Három Város Vízitúrán közel százan vesznek részt, köztük a Pest megyei Farmosról érkezett Király Géza és családja.

– Közel három évtizede evezünk, de az elmúlt időszakban sok minden megváltozott – nyilatkozta lapunknak a sportember, aki feleségével és fiával jött el Békés megyébe. – Korábban kifejezetten családilag vágtunk neki egy-egy kalandnak, napjainkban azonban több okból inkább csoportosan, egyesületi szinten tesszük ezt. Az egyik szervezőről, a Százlábú Egyesületről az interneten olvastam, és szimpatikus volt a csapat, hiszen a túrázás örömét állítják a középpontba. Tavaly már részt vettünk velük a Határtalan Körösök programon és a rövidebb távon a Három Város Vízitúrán is. Mint hozzátették, a természeti környezet és maga a túra is megtetszett nekik, így szívesen keltek idén is útra.

Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere elmondta, a rendezvény része az Olimpiai Ötpróba Pontgyűjtő Programnak.

A vízitúrázók az Élővíz-csatornán eveznek, keresztül a három város legszebb belvárosi részein. A kenusok és kajakosok egyébként a Gyula-Békéscsaba-Békés 33 kilométeres vagy a Békéscsaba-Békés 15 kilométeres táv közül választhattak. A résztvevők találkozhatnak a Körös vidékére jellemző gazdag és rendkívül színes természeti értékekkel. A beérkezés mindkét esetben Békés belvárosában, az Erzsébet-ligetben lesz.

Kálmán Tibor elmondta, a túrák a Körösök Völgye Turista Egyesület, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társasága, a Békési Kajak-Kenu Club, a Százlábú Egyesület és a három város együttműködésével valósulnak meg.

– Fontos célunk, hogy a természeti értékekre és a sportolás fontosságára egyaránt felhívjuk a figyelmet, de szeretnénk a három város kapcsolatát is erősíteni – ecsetelte Békés alpolgármestere.

Vasárnap a kerékpárosoké és a gyaloglóké a terep. Az útvonalak ugyancsak a közép-békési térség három városát kötik össze. A túra célja, hogy bemutassa a városok határában haladó turistautakat. A gyalog távok kellemes sétatempóban, akár kisebb gyerekekkel is teljesíthetők. Útvonaluk jól jelzett turistautakon, a településeken kívül jellemzően erdei-ligetes környezetben vezetnek.

A gyalogosok négy táv közül választhatnak, 1-1 Békésről és Gyuláról, míg kettő Békéscsabáról indul. A kerékpárosoknak szintén négy táv áll a rendelkezésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában