egészség

2019.05.31. 09:00

A klimax évekig befolyásolhatja a mindennapokat

Hangulatingadozás, hőhullámok és fokozott izzadás – ezek mind a klimax tünetei közé sorolhatóak. Vannak olyan szerencsések, akiket kevésbé érintenek, de vannak olyanok is, akiknek mindennapjait jelentősen befolyásolják. A szakorvos szerint van megoldás.

Vásári Erzsébet

Dr. Pomucz János szülész-nőgyógyász főorvos, klinikai onkológus szakorvos beszámolójából kiderült, a klimax a nők életének azon szakasza, amely a termékenységből átvezet a hormonális szempontból idős korba. Az európai népességnél általában a negyvenedik életév után következik be, de előfordul olyan is, hogy kezdete kitolódik ötven fölé. Egy azonban biztos; az átállást senki nem ússza meg néhány nap alatt, hiszen az jellemzően évekig tart és nem feltétlenül a menstruáció elmaradásával kezdődik.

A szakember kifejtette, a klimax még bőven a havi vérzés időszakában elkezdődik a petefészkek működésének csökkenésével. A folyamat pedig a menstruáció elmaradását követően még évekig tart, amit a nők a tünetek fennállásával tapasztalhatnak.

Illusztráció: Shutterstock

Hozzátette, utóbbiakat a szakma vegetatív panaszoknak nevezi és főleg a sokak által ismert hőhullámokból, éjszakai izzadási rohamokból állnak, melyek rendkívül kellemetlenek – akár az életminőséget is befolyásolóak – lehetnek. Továbbá jellemezheti pszichés labilitás – ezt leginkább az egyén környezete tapasztalhatja meg –, illetve a menstruációs vérzés először szabálytalanná válik, majd teljesen elmarad.

A rendszertelenségről elmondta, az számos esetben okozhat kellemetlenségeket olyan értelemben, hogy bár ebben az életkorban már jelentősen csökken a termékenység, mégis felmerülhet a terhesség gyanúja egy-egy vérzés kimaradásakor.

Visszatérve a tünetekre, azok enyhítéseként dr. Pomucz János elsőként a hormonpótló készítményeket említette, hiszen a klimax lényege a panaszokat okozó, fokozatosan kialakuló hormonhiány, ezért jelenthet rá megoldást a hormonpótlás. Hozzátette, az utóbbi években megjelentek a különböző növényi ösztrogénekkel végzett kezelések is, amelyek a női nemi hormonokhoz hasonlóak, ezért bizonyos mértékig helyettesíteni tudják azokat, mellékhatások nélkül.

A főorvos a gyógyszer alapú hormonpótlókról kifejtette, kizárólag orvosi javaslat útján alkalmazhatóak, hiszen az ötvenéves kor körül gyakrabban előforduló betegségek (­például magas vérnyomás, cukorbetegség) miatt megfontolandó használatuk. A növényi szerekről ezzel ellentétben elmondta, hogy bárki számára elérhetőek és használhatóak.

Végül elmondta, a tüneteknek egyénenként változó fokozatai lehetnek, az egészen enyhétől az akár 10–15 percenként jelentkezőkig. Abban az esetben, ha valakinél túl gyakran jelennek meg a hőhullámok, és elviselhetetlenné válik az izzadás, javasolt az orvosi kezelés, hiszen úgy már a napi feladatainkat is befolyásolhatja a klimax.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában