átminősítés

2019.04.02. 13:45

Vállalkozások miatt nem lesz zaj a Tücsök utcában Békéscsabán

Tiltakozik a Keleti-kertekben élők jelentős része az ellen, hogy a Tücsök utcai telkek egy részét ipari övezetté nyilvánítsák azért, hogy ott vállalkozások működhessenek – hangzott el a hétfőn az Arany János kollégiumban tartott lakossági fórumon. A környékbelieknek azt mondták: ha nem szeretnék, akkor nem is minősítik át a lakóövezetet gazdasági, kereskedelmi szolgáltató területté.

L. B.

Néhány Tücsök utcai telek három tulajdonosa azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az övezet besorolását változtassák meg, lakóövezet helyett minősítsék át a területet úgy, hogy gazdasági, kereskedelmi tevékenység végzésére is alkalmas legyen.

Lukácsi László városi főépítész hangsúlyozta, hogy még az eljárás megindítása előtt kikérik a lakosság véleményét /A szerző felvétele/

Lukácsi László városi főépítész a hétfőn az Arany János kollégiumban tartott lakossági fórumon elmondta: ilyen esetben a városi közgyűlés esetleges döntése alapján egy eljárást indítanak, amelynek részeként kikérik a környékbeliek véleményét. Most azonban még az eljárás megindítása előtt kíváncsiak voltak az álláspontokra.

Jelezte, hogy azok a telkek, amiket a tulajdonosok átminősíttetnének, a Tücsök utca északi, Gyulai út felőli oldalán helyezkednek el. Ha megtörténne az átminősítés, akkor sem lehetne a Tücsök utcára ráengedni a gazdasági forgalmat, a 3,5 tonnánál nehezebb teherautókat, a kocsiknak a Gyulai út felé és felől kellene közlekedniük.

Tímár Ella önkormányzati képviselőtől a tanácskozáson szót kaptak a vállalkozások képviselői, akik kérelmezték az átminősítést.

Az egyik elmondta, hogy jogerős építési engedélye van egy autószerelő műhely kialakítására. A Tücsök utcát nem használnák. A másik – akinek cége építőipari kivitelezéssel foglalkozik – kifejtette, hogy egy családi házat építene a telkén, ami szolgálati lakásként működne, lenne abban iroda, és a portán tárolna hivatalosan egy tehergépkocsit. A harmadik – aki fuvarozással foglalkozik – hozzátette, hogy a telkén parkolhatnának hétvégenként a kamionok, illetve egy iroda lenne a területen. Mindannyian kiemelték: nem zavarnák tevékenységükkel a lakókat, sőt olyan kerítést építenének a Tücsök utca felé, ami felfogná a Gyulai út zaját.

Most mindenki mindent megígér, de ha egyszer átminősítik a területet, akkor onnan nincs visszaút. Nem átírni kell a szabályokat, hanem betartani, és már most is voltak jogsértések – fogalmaztak azok a környékbeliek, akik felszólaltak a lakossági fórumon. Elmondták: azért vettek anno telket a Keleti-kertekben, mert csendes, nyugodt környék, legfeljebb a Gyulai út zaja hallatszódik. Attól tartanak, hogy a gépek hangosak lesznek és olyan nagyok, hogy megrepednek a falak. Volt, aki jelezte, hogy már közel 100 tiltakozó aláírást gyűjtött össze, volt, aki a tanácskozáson kiemelte: tiltakozik – erre a teremben ülők közül szinte mindenki feltette a kezét, hogy szintén tiltakozik.

Lukácsi László városi főépítész azzal zárta: az ügyben készül egy előterjesztés, és majd a városi közgyűlés dönt arról, hogy megindítsák-e vagy sem az átminősítés érdekében az eljárást.

Küzdenek a porral és a sárral

Elnézést kérek a vállalkozóktól, de a lakosság mondja meg, hogy mi lesz. Láttam, hogy hányan tették fel a kezüket, egyértelmű, hogyan döntöttek – mondta dr. Ferenczi Attila városi tanácsnok, a Lencsési-lakótelepi részönkormányzat vezetője a fórumon. A Fidesz-frakció vezetőjeként azt mondta: a kormánypártiak a lakosság álláspontját képviselik majd a városi közgyűlés ülésén.

Tímár Ella önkormányzati képviselőnek azt is felvetették a rendezvényen, hogy száraz időben a porral, csapadékos időben pedig a sárral küzdenek a Keleti-kertekben élők. A helyiek kérdezték, hogy leaszfaltozzák-e az érintett utcákat.

Útépítő társulattá kell összeállni – mondta dr. Ferenczi Attila, hozzáfűzve, hogy egy ilyen beruházás esetében is közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, nem lehet csak úgy akárkivel elvégeztetni a munkálatokat.

Békéscsabán 5-8 milliárd forintnyi igény van útépítésre. A város működési költségvetése 13 milliárd forintot tesz ki. Idén 152 millió, választókerületenként 5-5 millió, valamint 35 millió forint áll rendelkezésre utakra, járdákra – láthatók tehát az arányok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában