Biharugra

2019.04.25. 06:55

Kezd éledni a természet a tűzvész után

Óriási területen tomboltak a lángok másfél hónappal ezelőtt Biharugra külterületén, a tűz érintette a Körös-Maros Nemzeti Park területét is. Bár most még a Sző-rét jelentős része úgy néz ki, mintha lenyírták volna a füvet, illetve bizonyos részeket feketére festettek volna, a természet kezd magához térni.

Licska Balázs

– Attól kezdve, hogy a Bihari Madárvárta munkatársai észlelték a távolabbi füstöt és lángokat, alig telt el húsz perc, és máris a madárvárta közvetlen környezetében, az udvaron volt a tűz a szeles időjárás miatt – emlékezett vissza a március 4-én történtekre Tóth Zsuzsanna, a Bihari Madárvárta háziasszonya.

Tóth Zsuzsanna, a Bihari Madárvárta háziasszonya mutatta, a tanösvény részét képező erdőt sem kímélte a pusztítás

Mint mondta, szerencse a szerencsétlenségben, hogy hamar szembesültek a problémával és hogy többen tartózkodtak a helyszínen. A bejárathoz közeli komposztáló melletti fákba, száraz növényekbe, avarba is belekaptak a lángok, azonban ott poroltó segítségével sikerült megfékezni a tüzet. Ám arra, hogy megmentsék a tópart melletti csónakot, már nem volt idő.

A tanösvény bizonyos részeit bejárva mutatta, hogy most valóban addig lehet ellátni, ameddig a szem ellát, hiszen a nád és a fű teljesen a lángok martalékává vált. A fekete foltokat már zöld pöttyök színesítik, látható a kikelet, az, hogy a természet újjáéled. A tanösvény részét képező erdőt sem kímélte a pusztítás, az érintetlen és évekkel ezelőtt teljesen zöld aljnövényzet helyett most szinte csak a tűz nyomai látszódnak, erőteljes koromszag érződik – ahhoz, hogy itt is minden visszatérhessen a régi kerékvágásba, nem elég pár hét, sőt, talán több év sem. Tóth Zsuzsanna elmondta: az erdő melletti kiülő, valamint a kilátó is megsérült.

A szerző felvételei

– A pallósort sikerült megmenteni – hangsúlyozta, és mutatta, hogy körülötte teljesen odaveszett a nádas. Nem kell tehát kilátóra mászni, hogy láthatók legyenek a környékbeli állatok: a nyulak játékosan futkorásztak egymás után, a nyári ludak hangosan szálltak a magasba, illetve nagy kócsagok fehérlettek a messzi távolban, továbbá bíbicek röpködtek mindenfelé. Kifejtette: ha egy héttel később pusztítanak ugyanígy a lángok, jelentősebb lett volna a baj. Így talán az élővilág nem szenvedett komoly kárt, hiszen a nagyobb állatok el tudtak menekülni, illetve a madarak fészkelési időszaka akkor vélhetően még nem kezdődött el.

– Jelen volt az isteni gondviselés – zárta, hozzáfűzve, hogy a komolyabb anyagi kárt is elkerülték. A Sző-réti tanösvény megsérült berendezéseit igyekeznek minél hamarabb rendbe tenni, legkésőbb a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának nagyrendezvényére, a május 18-ai Bihari Táj Napjára.

Száz hektáron pusztítottak a lángok

A tűzvész nagyjából 280 hektárt érintett Biharugra határában. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, dr. Tirják László elmondta, hogy a nemzeti park 101 hektárnyi területét érintette a tűz, ennek nagyjából harmada védett, kétharmada pedig – a Sző-rét – fokozottan védett. A katasztrófavédelem közlése szerint Békés mellett Hajdú-Bihar megyéből is riasztottak egységeket, vonultak a gyulai, a szeghalmi, a békéscsabai, a berettyóújfalui hivatásos, a békési és a komádi önkormányzati, valamint a füzesgyarmati, békési, mezőberényi önkéntes tűzoltók. Dolgukat nehezítette, hogy többnyire csak kéziszerszámokkal tudták megfékezni a tüzet és annak terjedését, és hogy a területet tűzoltóautókkal nem igazán tudták megközelíteni.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában