Lőkösháza

2019.04.27. 15:25

Jótékonysági családi napot szerveznek Tamara gyógyulásáért

Sorscsapások érték a lőkösházi Kaluné Ollár Annát. Első házasságából született fia 16 évesen halt meg leukémiában. Anna másodszor is férjhez ment, életet adott Tamarának, de a jelenleg ötéves kislányról tavaly nyáron kiderült, hogy súlyos vérképzőszervi betegségben szenved. Közben az édesanyát is daganatos betegség támadta meg. Különböző vizsgálatokon megállapították, hogy a két gyermek betegsége között semmilyen összefüggés nincs, ez a véletlenek szörnyű egybeesése. Szinte egész Lőkösháza megmozdult, hogy segítsen.

Nyemcsok László

Tavaly nyáron Tamarát kedvenc városába, Szegedre vitték el szülei egy kirándulásra, a kislány szeretett sétahajózni, nézelődni a vadasparkban. Elmentek vele egy játszótérre is, és ott tűnt fel az édesanyának a kislányon több kék folt. Ugyanakkor Tamara nem esett el, és fia hasonló betegsége kapcsán megijedt az édesanya, nem alaptalanul. Hívta onkológusát, aki azt mondta, azonnal keressék fel a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinikát. Az ottani véreredmények igazolták a súlyos betegséget. Azóta a gyermek nagyon sok kemoterápiás kezelést kapott vénásan, de ahogy édesanyja mesélte a könnyeivel küszködve, a kislány szinte végigtáncolta a beavatkozásokat, jókedve a fájdalmak ellenére sem hagyta el.

A kislánynak az utcán, közösségben szájmaszkot kell viselnie /Beküldött kép/

– A csontvelő már tiszta, a vérképe javul, kontrollkezelésekre viszont 2020 augusztusáig szükség van Szegeden – hangsúlyozta a szülő. – Többet vagyunk a klinika hematológiai osztályán, mint itthon, de az egész orvosi, ápolói stáb példamutatóan végzi a munkáját Tamara gyó­gyulásáért Dr. Bartyik Katalin vezetésével. Az utazásokban sokat segít Szántó György, a Lőkösházi Román Önkormányzat elnöke.

Tamara egy gyulai nyelviskolában angolt tanult, ezt nem kellett abbahagynia, ugyanis a klinikán Tatár Ágnes tanárnő foglalkozik vele. A szülőknek arra nagyon vigyázniuk kell, hogy lehetőleg senkivel ne érintkezzen Tamara, ha erre mégis szükség van, vagy sétálni viszik, szájmaszkot visel. A lakást kifestették, rendszeresen szellőztetni kell, mert friss levegőre szüksége van a kislánynak. Ha látogató érkezik, távozása után az ajtókilincseket is fertőtlenítik.

A baj nem jár egyedül, az egyik séta közben kificamodott a kislány bokája a minap, pedig édesanyja fogta a kezét. A gyulai kórház sürgősségi osztályára mentek. Húzódást, zúzódást állapítottak meg Tamaránál, a baleset az anyuka szerint történhetett azért is, mert a kemoterápia miatt az izmai sem működnek úgy, mint kellene.

– A sürgősségi osztályon negyven percet sem töltöttünk, mindenki segítőkész volt, amikor megtudták, hogy milyen betegsége van Tamarának – emelte ki az anyuka. – Most pedig szinte az egész község segít egy jótékonysági rendezvény megtartásával. Szűcsné Gergely Györgyi polgármester keresett meg, köszönettel fogadtuk a kezdeményezést.

– Egyértelmű volt, hogy Tamara gyógyulása érdekében a képviselő-testület és a legtöbb civil szervezet is azonnal a május 4-ei jótékonysági családi nap mellé állt – ecsetelte Szűcsné Gergely Györgyi. – Karszalagokat árusítunk belépőként a helyszínre, a Vásárhelyi Veronika Emlékparkba, valamint a jótékonysági ételfőzések, a gofrisütés és a tombola bevétele is a családhoz kerül.

A futballmeccsen is gyűjtenek

Szűcsné Gergely Györgyi elmondta, május 5-én otthon játszik a futballcsapat, és a sportpályán is vásárolhatók karszalagok. A családi nap fővédnöke dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, védnöke Takács Árpád megyei kormánymegbízott, díszvendége pedig Tóth László megyei futónagykövet. Ez is jelzi, hogy a mozgás hangsúlyosan szerepel a programban, lesz közös séta, futás, kerékpározás. Emellett nem hiányoznak a gyermekek kedvencei sem az ugrálóvártól az arcfestésig, a kutyás bemutatóig. Egészségmegőrző előadásokat is hallgathatnak a megjelentek és szűrűvizsgálatokon részt vehetnek.

Elkülönített számlát is nyitottak, aki Tamara gyó­gyulását segítené befizetéssel, az a 11733027-15343587-10400975-ös számlaszámra utalhat pénzt. Az összegyűlt adományt május végén, a községi gyermeknapon adják át Tamara szüleinek. A kislány édesanyja kiemelte, mindenképpen szeretne elmenni a rendezvényre, hogy megköszönje a felajánlásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában