galériával

2019.04.30. 19:52

Gyulát is meghódították a legendás Egri csillagok szereplői

Talán a leggrandiózusabb magyar film, az Egri csillagok digitálisan felújított változatát mutatták be a Magyar Film Napja alkalmából kedden, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központban. Ezt követően Bán Mór, a Hunyadi könyvek szerzője beszélgetett a legendás alkotás három szereplőjével, a Bornemissza Gergelyt megszemélyesítő Kovács Istvánnal, a Török Jancsit megformáló Benkő Péterrel és a János szerepét magára öltő Koncz Gáborral.

Papp Gábor

A filmet nagy érdeklődéssel és a végén óriási ovációval fogadta a főként diákokból álló, szinte telt háznyi közönség.

A beszélgetés során Bán Mór kérdésére Kovács István kiemelte, korábban a Kárpáthy Zoltán című filmben már dolgozott együtt Várkonyi Zoltán rendezővel.

– Venczel Verával együtt szívmelengető volt számunkra, hogy a Magyar Ifjúság című lapban előzetesen megkérdezték, hogy ki legyen az Egri csillagok szerelmespárja, és a válaszadók 98 százaléka ránk szavazott. Így boldog érzéssel foghattunk hozzá a film forgatásához – mesélte.

Fotók: Lehoczky Péter

Mint ismert, a jelenetek komoly részét Pilisborosjenőn forgatták, ott építették fel az egri vár mását, díszleteit. Koncz Gábor ennek kapcsán elárulta, hogy számára ma is nagyszerű érzés, ha elhalad a területen, már csak ezért is, mert később még több más filmnek is otthont adott a helyszín, amiben ő is játszott.

Benkő Péter pedig arról szólt, hogy édesapja (a szintén kiváló színművész, Benkő Gyula – a szerző) is szerepelt a filmben. Várkonyi Zoltán pedig egy étterembe hívta őket találkozóra, és akkor közölte vele, hogy Péterre osztotta Török Jancsi szerepét. Bán Mór arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egri csillagok, ahogy a szereplőválogatás is nemzeti ügynek számított akkoriban. A magyar színművészet színe-java játszott a filmben, számos neves művész csak kisebb szerepet kapott, mégis vállalták a részvételt. A költségvetést eredetileg 19 millió forintban határozták, ám a büdzsé végül elérte a 45 millió forintot.

Bán Mór felvetésére Kovács István elmondta, a filmre összesen 18 millió jegyet váltottak a mozikba. A szereplők pedig szerelmes levelek tömkelegét kapták az alkotás bemutatását követően. Egy korábbi interjúban hangzott el, hogy Kovács Istvánhoz 27 ezer, Benkő Péterhez pedig mintegy 25 ezer ilyen vallomás érkezett.

A színészek megerősítették, hogy a honvédség jelenléte sokat hozzátett a forgatáshoz. A kiskatonák, akik a laktanyában alaki kiképzésen vettek volna részt, egy hatalmas filmben statisztálhattak. Jól érezték magukat, de ez az időszak ugyanolyan katonai kiképzésnek számított, tisztjeik a forgatás képen kívüli részéről vezényelték őket. Érdekes momentum volt, amikor a töröknek öltözött katonákat az „Elvtársak imához!”, akkoriban elég elképzelhetetlen felszólítással irányította a felettesük.

A forgatás legendás része volt, amikor véletlenül kigyulladt az egri vár díszletének egy része. A forgatókönyv szerint a palotarésznek később valóban le kellett volna égnie.

Kovács István elmondta, éppen ebédszünet volt, amikor felcsaptak a lángok, ő már átöltözött, a Dobót alakító Sinkovits Imre viszont még a filmbéli öltözékben állt. A tűz elterjedését segítette, hogy borzalmasan meleg volt Pilisborosjenőn. A rendező, Várkonyi Zoltán azonnal kiabált Sinkovits Imrének, hogy ne jöjjön ki, mert látta, hogy a jelenet nem ismételhető. A Dobót alakító legendás színész is azonnal kapcsolt, így születettek meg az alkotás talán legdrámaibb pillanatai, amikor a várkapitány nézi az égő erődítményt.

Több kiváló filmet mutattak be

A Magyar Film Napja gyulai rendezvényén Varga Ádám köszöntötte a megjelenteket a szervező Romis Blokk Media Group képviseletében, majd dr. Görgényi Ernő polgármester mondott köszöntőt. Az érdeklődők találkozhattak Bán Mórral. Levetítették a Miniszter félrelép című filmet, illetve a Hollywood bankára című alkotást. Ezekkel a művekkel Andy Vajnára is emlékeztek. Este a Kölcsönlakás című filmet láthatták a nézők, amit közönségtalálkozó is követett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában