évforduló

2019.04.05. 15:23

Ewoldt Elíz óvónőre emlékeztek Gyulán

Schrőder Istvánné Ewoldt Elíz, Gyula város első okleveles községi óvónője születésének 160. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget pénteken délelőtt a Mogyoróssy János könyvtárban.

P. G.

Köszöntőjében Kónya István alpolgármester elmondta, a 1867-es kiegyezést követően hazánkban megnőtt az igény a nevelés-oktatás intézményesítésére. Az első magánóvoda 1857-ben nyílt a városban, Ewoldt Elíz 1883-ben hozott létre magánóvodát.

1891-ben megjelent a kisdedóvó törvény, ami után 1893-ban két kisdedóvó létesült Gyulán – ecsetelte. – Egy Németvárosban, a mai Komáromi István utcában, a másik a Karácsonyi János utcában.

Érdekességként említette, hogy vannak az akkori és mai jogszabályok között párhuzamosságok. A gyerekek három éves koruktól járnak óvodába, és nagyon fontos, hogy értelmi képességeiknek megfelelően, játékos formában ismerjék meg a világot. Lényeges különbség, hogy akkoriban egy óvodapedagógusra nyolcvan gyermek jutott, ma egy maximum 25 fős csoportban két óvónő és egy dajka dolgozik.

Kónya István hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek és a szakembereknek a kor elvárásainak megfelelő körülményeket biztosítanak, ezért is újítják meg folyamatosan a gyulai óvodákat.

Az eseményen köszöntőt mondott Mittag Mónika, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, dr. Becseiné Lock Gabriella, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezetője és előadást tartott Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója.

Az óvodák fontosak a város életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában