Békés

2019.04.28. 08:52

Egy százéves véres történetre emlékeztek

Annak a tizenkét békési személyiségnek az emléke előtt tisztelegtek pénteken, akiket száz évvel ezelőtt, 1919. április 26-án gyilkoltak meg a megszálló román királyi katonai csapatok a településen. A visszaemlékezések szerint a helyi vörös katonák provokálták ki a románok vérengzését.

Papp Gábor

Fotó: Serfecz Dávid

A kulturális központban tartott emlékülésen dr. Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója mutatta be a korszakot, illetve a folyamatot, ami odáig vezetett, hogy a román seregek megjelentek Magyarországon.

Szegfű Katalin újságíró, az emlékülés ötletgazdája évek óta tartó kutatásait összefoglaló előadásában elmondta, a lakosság fehér zászlóval fogadta a román csapatokat, ám Szepesi főhadnagy, a vörösök parancsnoka 250 katonájával az érkezők ellen vonult. Ennek hatására a románok három ágyúlövést adtak le Békés irányába. A vörösök városparancsnoka, Gregor József ekkor felszólította a katonákat, hogy aki harcolni akar, az Mezőberénynél csatlakozzon a társaihoz, a többieket arra kérte, hogy meneküljenek el, vagy tegyék le a fegyvert. Százan utóbbit választották, a nagyobb részük elszelelt. Az ellenállás miatt a románok a Fehér-Körös partjára sorakoztattak fel a csatárkerti tanyákból összefogott, ártatlan férfiakat, és puskával, szuronnyal végeztek velük az összesereglett rokonság és a környék népe szeme láttára

Szegfű Katalin érdekes előadásban idézte meg a békési történéseket. /Fotó: Kiss Zoltán/

Egy idős özvegyasszony az egyik, már említett ágyúlövés következtében halt meg. Előadása közben több hangfelvételt is bemutatott Szegfű Katalin. Balázs Gáborné, a csatárkerti vérengzés egyetlen túlélője, Sebestyén Sándor unokája mesélte el a nagyapjától sokszor hallott megrázó történteket. Nagyné Domokos Anna nagyapját veszítette el száz éve. Kivégzését a hölgy akkor ötesztendős édesapja is látta. Az emlékező a vele készült interjúban erről is beszélt.

Az eseményekről több dolog miatt sem igazán lehetett beszélni. Az emlékülés így megidézése és lezárása is volt a tragikus történéseknek. A románok közel egy éven tartották megszállva Békést, a lakosság megfélemlítve élt, kiszolgáltatva a román megszállók kénye-kedvének, elnyomásának.

Értékelnünk kell a békét

Szegfű Katalintól megtudtuk, hogy az emlékülés zárásaként a malomvégesi temetőben koszorúzást tartottak, ahol az eset közvetlen közelében állítottak fel az áldozatok emlékére kopjafát Mester Péter néhai városvédő elnök kezdeményezésére 2002-ben. Lakatos Tamás református segédlelkész mondott imát és áldást. A megemlékezést Izsó Gábor polgármester beszéde zárta. Mint hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki tudja értékelni, milyen nagy dolog, hogy már sok évtizede nincs háború országunkban. A ma élő generációk legnagyobb része nem ismeri a békétlenséget, azokat az időket, amikor a kisemberek olyan könnyen válhattak nagyhatalmak játszószerévé és áldozattá.

Magáról az eseményekről az idén ősszel megjelenő Békési Kalendáriumban hosszabb írásban foglalkozik majd Szegfű Katalin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában