előadás

2019.04.14. 08:48

A gyomaendrődi könyvtár vendége volt az író, aki szerint a világ csapdában van

Kepes András volt a Határ Győző Városi Könyvtár vendége csütörtök délután.

Balázs Anett

Többeknek talán a Desszert című beszélgetős műsor jut az eszébe az azóta íróvá vált műsorvezetőről, kinek a közelmúltban, hét évvel az első után jelent meg második regénye. A történet, miszerint három magyar házaspár egy svájci luxusvillában reked, mint kiderült, számos családi titkot rejteget, amit az író nem tudatosan szőtt bele a regénybe. Ám ezek az olvasó számára nagyrészt titkok is maradnak. Kepes András az ember és a világ kapcsolatát kutatja könyvében.

Kepes András a Határ Győző Városi Könyvtárban tartott előadást /A szerző felvétele/

Bevallása szerint tette mindezt már akkor is, amikor a fent nevezett műsorába olyan vendégeket válogatott össze, akik – a gondolkodásbeli vagy társadalmi különbségek miatt -, egyébként aligha kerültek volna egy asztalhoz. Így vacsorázott együtt a kukás, a belügyminiszter és egy alternatív énekesnő, aki később Soma néven vált híressé. Kepes András kifejtette, hogy ez a hármas szám a későbbiekben, így a mostani regényében is szerepet játszik, ami nem a véletlennek tehető be. Mint mondta, számára a három az nem csak egy bűvös szám, hanem kifejezése annak, hogy szereti a dolgokat több oldalról megvizsgálni.

Képesek vagyunk e egymással szót érteni, párbeszédet folytatni? – vetette fel előadásában kérdését az író, aki minderre könyvében keresi a választ. Kepes András úgy vélekedett, a világ csapdában van, akárcsak regényének karakterei, akiket egy lavina tart fogságban.

– A természeti katasztrófák, a gazdasági válság, az éhínség, a vízhiány, a népesség növekedése vagy éppen csökkenése mind aggodalomra adhat okot. Ám ennek jelentős része nem ok, hanem okozat, amit az emberiség nem nagyon szokott felismerni. A világ az egy összefüggő egész. Ha bárhol történik valami, az az egész bolygóra hatással van – fejtette ki Kepes András.

Az író beszélt még többek azt arról is, bár sosem járt a Matterhorn hegynél, regényének helyszínét mégis oda helyezte. Ezzel kapcsolatban elmesélte, máskor is írt már olyan helyszínről, ahol nem volt még. Ilyen például Debrecenben a Besztercei utca, melyről – bár nem járt utána – egész pontos leírást adott róla. Mostani könyvéhez kapcsolódóan pedig kiderült, mikor elkezdte írni a történetet, pár évre rá szerte a világban akkora havazások voltak, amely egész településeket zárt el a külvilágtól.

Lassan már nem merek semmit sem kitalálni – jegyezte meg humorosan az író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában