fej-, fülhallgatók

2019.03.30. 11:18

Nem csak a hallásunk sérülhet

Napjainkra hazánkban is igen elterjedtté vált a fej-, fülhallgatók használata. Az eszközök előkerülnek munka, közlekedés közben, egyesek pedig még otthon sem szabadulnak tőlük. Sokan azonban nem tudják, hogy a hangos zenehallgatás súlyos károkat okoz a belsőfülben, így rontva a hallást. Ráadásul amellett, hogy a hallójáratba helyezett eszköz gátolhatja a fülzsír kiürülését is (ami felszaporodva szintén előidézi a hallás romlását) még a fertőzések kockázatát is magában rejti – világít rá dr. Nagy Beáta fül-orr-gégész.

Nagy-Laczkó Viktória

Általános jelenség lett, hogy az emberek fülhallgatóval a fülükben közlekednek az utcán, dolgoznak vagy sportolnak. Mint ahogy az is, hogy egyesek túl hangosan hallgatják a zenét, ami viszont tönkre is teheti a hallást.

– Több veszélye van ezen eszközöknek. A legfontosabb a halláscsökkenés. Tanulmányok igazolják: a hosszú ideig és túl hangosan hallgatott zene átmeneti és akár tartós csökkenést is okozhat. A belsőfül érzékeny szerv. Az itt található szőrsejtek zaj hatására károsodnak, és nem fogják tudni a hangot érzékelni. Ez a károsodás lehet átmeneti, de ismételt hangártalom, vagy akár egy alkalommal elszenvedett nagy hatására tartós károsodás is kialakulhat – hangsúlyozta a szakorvos.

A hallásával játszik, aki hangosan hallgatja a fülhallgatóval a zenét /Illusztráció: Shutterstock/

A zene okozta halláscsökkenés általában egy 90 decibel feletti hangerősség mellett is bekövetkezhet. Ezért a nemzetközi ajánlások szerint legfeljebb 80 százalékos hangerőn, maximum napi 90 percet ajánlott fül- vagy fejhallgatón zenét hallgatni. Érdemes ezt az időtartamot több rövidebb időszakra felbontani (egy óra zenehallgatás után 15 perc szünet ajánlott).

Figyelni kell arra is, hogy ha nagyobb a háttérzaj (például tömegközlekedésen), akkor se hangosítsuk fel nagyon a készüléket. A halláskárosodás kialakulásának kockázata tovább nő, ha valaki zajban dolgozik, zajos szórakozóhelyeket is látogat a fülhallgatózás mellett.

– A fülhallgató fertőzéseket is okozhat. Baktériumok, gombák, élősködők telepedhetnek meg rajta, amitől a hallójárat begyulladhat (főleg, mert tartós használatuk esetén a fül nem szellőzik megfelelően). Ezért sem érdemes használt fülest venni, a meglévőt pedig pár hetente fertőtlenítőkendővel át kell törölni, s azután is, ha kölcsönadtuk valakinek.

A hallójáratba helyezett eszköz gátolhatja a fülzsír kiürülését is, ami felszaporodhat, tehát ronthatja a hallást. A szakember viszonylag gyakran találkozik ezzel a jelenséggel. A fülhallgató felülete okozhat allergiás reakciót, ekcémát. Ennek jele a viszketés, a bőr kipirosodása.

– A fej-, fülhallgató használata baleseteket is okoz. Láttam már olyan sérülteket, akik biciklizés, séta közben hangosan hallgatták a zenét, s nem hallották a közeledő járművet és megsérültek. Figyelni kell a hangerőre, hogy a környezetből érkező jelzéseket, zajokat észlelni tudjuk – húzta alá a szakorvos.

Megkérdeztük

Török Viktória: – Napi szinten használom, akár van, hogy több órát is. Például, amikor a kislányommal sétálok és ő alszik, akkor mindenképpen. Persze, nem olyan hangerőn, hogy ne halljam meg, ha felsír. De arra egyébként is mindig külön ügyelek, hogy ne legyen túl hangos a zene. Ezenkívül otthon is előveszem, főként, ha egyedül vagyok és relaxálni akarok.

Herpai Ádám: – Mindennap használom. Buszozáskor és sétáláskor szoktam zenét hallgatni, tehát körülbelül 2-3 órát van a fülemben. A hangerő pedig változó: van, hogy ügyelek arra, hogy ne legyen túl hangos, sőt, a telefon is figyelmeztet rá, vagy lehalkítja automatikusan, de ha jó a zene és olyan kedvem van, akkor nem feltétlen számít a hangerő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában