cigaretta

2019.03.01. 19:45

Leszokásban versenyeznek Gyulán

Az idősek körében a jóga és a gyógytorna, a fiatalok között a Hot-Iron és a Fitt-Forma edzések a legnépszerűbbek a 2013 óta működő gyulai egészségfejlesztési iroda szolgáltatásai közül. A szakemberek idén ismét meghirdették a tavaly már sikert aratott dohányzásleszokási versenyt is.

Papp Gábor

– A pályázati támogatással életre hívott egészségfejlesztési iroda ellátási területe Gyula mellett Elekre, Lőkösházára és Kétegyházára terjed ki – nyilatkozta hírportálunknak Ködmön Zsolt, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője. A szakember elmondta, a kezdeményezés legfőbb célja a lakosság egészségtudatosságának kialakítása és fejlesztése különböző szolgáltatásokkal, illetve programokkal, valamint a krónikus betegséggel élők, szenvedélybetegséggel küzdők támogatása klubfoglalkozások működtetésével.

Páros versenyt hirdettek a cigarettáról leszokni vágyóknak, február végéig lehetett jelentkezni /Illusztráció: Shutterstock/

Ködmön Zsolt hozzátette, az iroda működésével szeretnék segíteni a háziorvosok munkáját is a prevenció terén. Mint megtudtuk, szolgáltatásaik közül az idősebb korosztály körében a jóga, valamint a gyógytorna a legnépszerűbb. A fiatalok a mozgási lehetőségek közül a Hot-Iron, valamint a FittForma edzéseket választják szívesen. A Hot-Iron órákon különböző zenékre, súlyzók segítségével végzik a gyakorlatokat, míg a FittForma edzésen kisebb súlyokkal dolgoznak, egyszerű aerobic mozgást végezve.

A krónikus betegségekkel küzdők számára különböző klubfoglalkozásokat tartanak, mint a Szív- és Érrendszeri Betegek Klubja, a Cukorbetegek Klubja, a Daganatos Betegek Klubja. Az alkoholproblémákkal küzdőket a önsegítő csoport várja. A lakosság számára pedig mentális egészségklubot indítottak, ahol érdekes témákkal, illetve stresszkezelési technikákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Azoknak a nyugdíjasoknak, szépkorúaknak, akik idősek otthonában laknak, esetleg az otthonukhoz közel eső nappali ellátást veszik igénybe, havi rendszerességgel tartunk Egészséges Időskor klubfoglalkozást, a kistérségi települések idősek otthonaiban pedig Mentális Egészségklubot szervezünk. A programok mindegyike ingyenes.

Párosan mondhatnak nemet

Ködmön Zsolt szól arról, hogy – főleg a világnapokhoz igazodva – rendezvényeket is szerveznek. Ilyen a mellrák elleni világnap, a szív világnapja vagy a dohányzás elleni világnap.

Idén egy előadás-sorozatot is életre hívnak a művelődési központtal közösen, ahol a legfontosabb lelki egészséget érintő témákról hallhatnak majd az érdeklődők Zsiga Attilától, az Életigen Alapítvány alapítójától.

– Emellett egy páros dohányzásleszokási versenyt is hirdettünk, melyre február

28-ig lehetett jelentkezni – tette hozzá. – A résztvevők sikeres leszokás esetén értékes egészséghez kapcsolódó nyereményekkel lehetnek gazdagabbak, amellett, hogy az egészségi állapotuk is jelentősen javul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában