Szarvas

2019.03.03. 15:23

A tavaszi nyitásra készül az állatpark

A téli zárvatartást követően, hamarosan különleges újdonságokkal nyitja meg kapuit a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén a télen vadonatúj tanösvényelemek épültek, melyek közt megtalálható például az ország egyetlen, interaktív természetismereti napórája is, de az állatpark régi és új lakói is várják már a vendégeket.

Balázs Anett

A park munkatársai már nagy elánnal készülnek a hamarosan esedékes Kikeleti Kapunyitó napjára, ahol bemutathatják az újdonságokat az állatbarát látogatók számára. Megkeresésünkre Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője elmondta, a télen tíz vadonatúj, interaktív tanösvényelemmel gazdagodott az Anna-liget, melyeket az állatparki sétány mentén próbálhatnak ki a vendégek.

Az óriástársasjáték a szabadban az igazi

– A tápiógyörgyei Patkós Stúdió által készített tanösvényelemek között van az a speciális, interaktív természetismereti napóra, amelyből ez idáig az országban ez az egy példány készült. Ha szerencsénk van, napos időben már a nyitás napján is kipróbálhatják az érdeklődők, akiknek egy szakértő is segítségükre lesz a működési elv megismerésében. Az a célunk, hogy a látogatóközpontba betérők természeti ismereteit játékos formában bővítsük, méghozzá olyan dolgokkal, amelyek ebbe a természetes környezetbe tökéletesen illeszkednek – fejtette ki Körömi Krisztina.

Megtudtuk, a nap mellett a víz jelentőségét is szemügyre lehet majd venni azon a méretes terepasztalon, amely az egykori ártéri gazdálkodást hivatott szemléltetni. Ennek megfelelően a látogatók a park munkatársainak segítségével „valódi” árasztásba foghatnak majd az Anna liget vizes élőhelyének szegletében. Mindezek mellett egy gigantikus méreteket öltő madárodúba is nyíltan besétálhat valaki, ha éppen ehhez tartja kedve.

Nem is olyan egyszerű egy örvös galamb fészkének megépítése a szarvasi állatparkban

– Itt a madarakkal kapcsolatos információkat ismerhetik meg a látogatók. Méretéből adódóan akár egy 4-5 fős család is befészkelheti magát ebbe a mesterséges odúba, ahol többek között kiderül az is, milyen nehézségekkel jár egy madárfióka felnevelése. A kisebb korosztály számára pedig kültéri társasjátékokkal készültünk – fogalmazott Körömi Krisztina.

A vadmacska még álmosan kacsint, de a nyitásra már éberebb lesz

Az új lakókról szólva Körömi Krisztina elöljáróban csak annyit árult el, hogy az állatparkban hat új fajt mutatnak majd be március 15-étől kezdődően, közöttük akad olyan, amely szakmai szemmel is különlegességnek számít. Annyit azért még sikerült megtudnunk, hogy az egyik új lakó a nemzeti park területén az utóbbi időben többször is feltűnő ritka kóborló faj. Rendszertani családjának egyik legnagyobb testű, éjszakai életet élő képviselője.

Amennyiben a természet is úgy engedi, a márciusi nyitásra már a vaddisznó kicsinyei is világra jöhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában