OSZTV

2019.03.06. 13:40

Rekordszámú diák jutott a Szakma Sztár döntőjébe Békésből

Rekord számú Békés megyei diák jutott be a szakképzésben tanulók szakmai versenyeinek döntőjébe. A legtehetségesebb 16 tanuló 10 szakmában méretteti meg magát a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon március 12-14. között Budapesten, a Hungexpo területén. A fiatalokat egy sajtótájékoztatón mutatták be.

Nagy-Laczkó Viktória

A rangos döntőbe jutott diákok ezekben a napokban minden percüket a felkészüléssel, a technikájuk finomításával és a feladatsorok begyakorlásával töltik. A bemutatásukra szervezett, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) épületében tartott szerdai sajtótájékoztatóra éppen ezért voltak, akik a főzőlap vagy a sütő mellől érkeztek.

Balról jobbra: Bíró Martin (vendéglátás-szervező), Kesjár Viktória (vendéglátás-szervező), Korda Valentína (női szabó), Kiss Nikolett Adrienn (cukrász), Joó Leona (cukrász), Szilágyi József (központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő), Mucsi Balázs, Vágó Dániel Sándor (ács), Pető Péter (ács), Juhász Arnold (kárpitos), Szilágyi József (központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő), Németh Tibor (épületgépész technikus) /Fotó: Imre György/

Az eseményen Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) szakképzési osztályvezetője számolt be az előzményekről. Az osztályvezető elmondta, tizenegy éve nem jutott be ennyi tanuló térségünkből a szakmai versenyekre, de nemcsak a döntősök száma, a jelentkezőké is meghaladta az eddigieket: összesen 595 diák adta be nevezését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított próbatételre, ahol mintegy 52 szakmában bizonyíthatnak a fiatalok. Megyénkből végül mintegy 32 szakmában próbálták ki magukat, s tízből az országos megmérettetésig jutottak.

A szép sikert tovább tetézi, hogy a Békési indulók 20 százaléka 60 százalékos eredményt ért el az elődöntőben, s ezzel automatikusan 5-öst kaptak az év végi szakmai írásbelijükre. Ez azt jelenti, hogy a 100 pontos versenyfeladatlapból 94 pontot értek el.

Patzer Attila Gábor, Bencsik Richárd és Mohácsi Márk

A szakmatanulást is népszerűsítő versenyeken induló döntősök kétharmada külső gyakorlati képzőhelyen végzi szakmai gyakorlatát, ám minden esetben az iskola szakmai vezetője irányítja a felkészülést. A tanulók zöme (15 fő) a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákja (BSZC), egy a gyulai centrumé. Külön kiemelték a vendéglátóiparosokat, akik közül minden, a középdöntőn megjelent diák továbbjutott az országos vetélkedőre.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója úgy fogalmazott, nagyon elégedett a tanulók teljesítményével. Szintén kiemelte a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumot, ahonnan a döntősök fele került ki.

Elhangzott az is, hogy a versenyt ebben az évben a szokásosnál 5 héttel korábban rendezik meg. A program egy másik, a Hungexpoban tartott rendezvénnyel ütközött. A résztvevőknek tehát sokkal kevesebb idejük van a felkészülésre, mint a korábbi években.

Hódos Krisztián, a szakácsok felkészítőtanára lapunknak elmondta, a gyerekek minden nap 8-10 órát gyakorolnak a jövő heti eseményre. Összesen 10 darab, egyenként 3 fogásos menüsort tanulnak be, a nyersanyagkosárból pedig 3 darab különböző hideg előétel elkészítését, ugyanis ezekből kell majd számot adniuk a kétnapos rendezvényen.

A tanulók teljes gőzzel készülnek

A 11. osztályos Juhász Arnold kárpitosnak tanul a Kós Károly Szakgimnáziumban. A fiatalt tanárai támogatták abban, hogy elinduljon a versenyen. Kezdetben az írásbeli vizsgára készült, majd készített egy vizsgaremeket (hagyományos technikával kárpitozott egy konyhai széket), a középdöntő óta pedig csak a gyakorlatra fekteti a hangsúlyt. Békésen, a gyakorlati képzőhelyén készül nap mint nap a néhány nap múlva esedékes országos megmérettetésre.

Patzer Attila Gábor a Zwack végzőseként utazik majd Budapestre. A szakmai vizsgán ő is túl van, így minden percét a felkészülésnek szenteli. Nagyon büszke arra, hogy a 6 fős döntőbe négyen a békéscsabai iskolából jutottak be. Elsősorban nem a győzelmet tartja fontosnak, úgy véli, ha valaki közülük győzni fog, az mindnyájuk sikere. Mint mondja sokat gyakorolnak, hiszen megfeszített tempó vár majd rájuk: az első nap készítik el a 3 fogásos ételsort, valamint a halas, nyulas-csirkés, valamint a kacsamájas előételt. Második nap a köretek és a hús kimártása vár rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában