közlekedés

2019.02.13. 20:00

Saját és mások életével is játszanak a mobilozók

Az elmúlt években több súlyos, valamint életveszélyes sérüléssel járó szerencsétlenség is előfordult Békés megyében amiatt, mert a járművezetők vezetés közben a kezükben tartották a mobiltelefonjukat, telefonáltak, üzenetet írtak. Pedig a KRESZ világosan fogalmaz: a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat, ahogy a kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem.

Nagy-Laczkó Viktória

Forrás: Shutterstock illusztráció

Szeghalmon tavaly augusztusban egy autós úgy hajtott be egy vasúti átjáróba, hogy az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére nem engedte el az arra közlekedő vonatot. Kiderült, hogy a nő – aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett – mobilon beszélt, amikor a baleset történt.

Egy évvel korábban, 2017-ben Nagykamaráson sérült meg súlyosan egy férfi, amikor nekiment egy lakóház kerítésének. A sofőr épp bejövő hívást fogadott.

Szintén abban az esztendőben történt Kaszaper külterületén egy baleset. Akkor egy személygépkocsi vezetője menet közben üzenetet akart elolvasni, emiatt lassítás és fékezés nélkül nekiment egy műszaki hiba miatt álló tehergépkocsinak. A balesetnek több súlyos sérültje volt.

Előfordult olyan eset is Szarvason, hogy egy kerékpáros a mobiltelefonját kézben tartva biciklizett, így nem vette észre, hogy a kerékpárúton keresztben áll egy tehergépkocsi, és nekihajtott – gyűjtötte össze az eseteket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A felidézett balesetek jól példázzák, milyen mértékben képes elvonni a figyelmet a mobiltelefon használata a vezetésről. S bár konkrét baleseti statisztikát nem ismerünk (nincs pontos rendőrségi kimutatás a mobilozó sofőrökről), magunk is tapasztalhatjuk a mindennapi közlekedés során, hogy a telefonáló autóvezető nem ritka jelenség a közutakon.

A rendőrség éppen ezért folyamatosan igyekszik kiszűrni a forgalomból az érintetteket, így Békés megyében is. Tavaly szeptember 21-én és 22-én volt egy európai szintű ellenőrzés, melyben megyénk rendőrei is részt vettek.

– A Focus on the road (figyelemmel az útra) elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzést a TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján tartották meg tavaly. Ez célirányosan a menet közbeni mobiltelefon-használat kiszűrésére irányuló akció volt. A megyében akkor 1518 járművezetőt ellenőriztek a rendőrök, és 34 esetben kellett intézkedniük az említett jogsértés miatt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

A szabálysértők aránya tehát 2,2 százalék körül alakult a térségünkben. A számok elmaradnak az országos adatokhoz képest: az akció keretében a rendőrök mintegy 12 ezer 314 járművezetőt ellenőriztek az országban, ebből 1123 esetben indítottak szabálysértési eljárást kézben tartott mobiltelefon használata miatt (csaknem 10 százalék volt a szabálysértők aránya).

A szakemberek szerint a mobiltelefon használata jelentősen elvonja a figyelmet a vezetésről /Illusztráció: Shutterstock/

A KRESZ egyébként világosan fogalmaz a mobiltelefonálásról: a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat, ahogy a kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem, utóbbiak ráadásul a forgalmi okból történő megálláskor sem (piros jelzőlámpa).

Kincses László gépjárművezető-oktató elmondta, a rendelet mindent tilt, nem pusztán a telefonálást vagy az sms-küldését, hanem a mobiltelefon kézben tartását, történjen az bármilyen okból. Így a beérkező hívás fogadásának visszautasítását is.

A mobil használatáért a rendőröknek a jogszabály értelmében helyszíni bírságként minden esetben 10 ezer forintos bírságot kell kiszabniuk, és mellé a szabálysértő három büntetőpontot kap. Amennyiben a sofőr nem ismeri el felelősségét, feljelentik, és szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, akkor is pontosan meghatározott, 20 ezer forint a bírság mértéke.

Hónapokra ugorhat a jogosítvány

Az elmúlt időszakban több olyan halálos kimenetelű romániai balesetről is beszámolt az országos sajtó, amely a vezetés közben tiltott mobiltelefon-használatra vezethető vissza. A tragédiák pillanatait a sofőrök élőben közvetítették a Facebookon. Legutóbb kedden történt hasonló baleset. Az A3-as észak-erdélyi autópályán egy romániai kisbusz sofőrje elkezdett egy kamiont előzni, majd a menetirányokat elválasztó szalagkorlátnak csapódott, és felborult – az eseményeket élőben közvetítette.

A román belügyminisztérium a vezetés közbeni élőzés aggasztó terjedése miatt január közepén honlapján közölte: harminc napra bevonhatják annak a sofőrnek a jogosítványát, aki akár mobiltelefont, bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videóanyag rögzítésére, vagy visszaadására alkalmas eszközt tart a kezében. Az előírás a biciklisekre is vonatkozik.

Élőzéses baleset már a magyar utakon is történt. Ceglédbercelnél kilenc ember halt meg tavaly májusban, amikor egy román rendszámú kisbusz sofőrje a közösségi média felületén közvetítette az utazás mozzanatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában