Békéscsaba

2019.02.22. 14:00

Odébb költöztetnék a Bartók Béla úti gólyákat

Ahogy tavaly, úgy idén ismét megpróbálják átköltöztetni Békéscsabán a Bartók Béla út 20. szám környékén fészkelő gólyát, mégpedig az út páros oldaláról a páratlan oldalára. A minap az áramszolgáltató szakemberei dolgoztak a területen. A történtek számos hozzászólást váltottak ki a közösségi portálon.

L. B.

Szarvas Péter polgármester a " target="_blank" rel="nofollow noopener">Facebook-oldalán, valamint egy pénteki sajtótájékoztatón jelezte: a gólyák áthelyezésére tett kísérlet az előző évben nem vezetett eredményre, hiszen a védett madarak nem fogadták el az új helyet, és újraépítették a fészküket az eredeti helyen. Meglepődött, hogy most újra a fészek eltávolításával, áthelyezésével próbálkoznak a szakemberek.

Megkereste a Nemzeti Közművek vezetőit, és kérte, hogy segítsék a gólyákat, és helyezzék vissza a fészket – immár tehát az út páratlan oldaláról a páros oldalára. Hozzáfűzte: a Bartók Béla út 20. szám környékén egy építkezés várható, és hogy ha azt nem bírják a hamarosan visszatérő védett madarak, akkor majd ők elmennek maguktól, keresnek maguknak új helyet. Kiemelte: a gólyák ügye nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe, a város nem tud fellépni, mindössze kérni.

Tavaly a gólya nem szerette új lakhelyét /Fotó: Jenei Péter

– A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt – írták lapunk megkeresésére az áramszolgáltatónál, a Nemzet Közműveknél. Megosztották: a fészket egy emelőkosaras daru segítségével sikerült sértetlenül leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra azt válasszák lakhelyül. Minden esély megvan arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák, és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az áramszolgáltatónál közölték, hogy elkötelezettek a madarak védelme mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik azt, hogy mely területeken és milyen módon tehetik élhetőbbé a madarak élőterületét. Tavalyi például Csongrád megyében, a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől.

Ismertették: az elmúlt évtizedekben a Nemzeti Közművek áramhálózati társasága számos erőfeszítést tett a madarak védelmében, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországon mára közel 50 ezer középfeszültségű oszlop madárbaráttá vált. Most Békéscsabán is azért helyezték át a gólyafészket, hogy a madarak biztonságosabb körülmények között élhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában